בית הדין האזורי לעבודה דן בשאלה האם יש למנות את התקופה בגינה שולמו דמי גמולים רטרואקטיבית במניין החודשים הנדרשים לצורך השלמת תקופת האכשרה המזכה בפנסיית נכות?
בית הדין האזורי לעבודה תל אביב |
|
|
ק"ג 8634-08-18 |
27 ינואר 2020
לפני: |
|
|
כב' השופטת דפנה חסון זכריה מר ערן בסטר – נציג ציבור (מעסיקים)
|
||
התובע |
_____
|
|
- |
||
הנתבעת |
מגדל מקפת קרנות פנסיה וקופות גמל בע"מ
|
|
פסק דין |
מבוטח הצטרף לקרן פנסיה, ובמועד תשלום הפרמיה הראשונה שילם דמי גמולים רטרואקטיבית בגין שבעת החודשים שקדמו למועד ההצטרפות בפועל.
האם יש למנות את התקופה בגינה שולמו דמי גמולים רטרואקטיבית במניין החודשים הנדרשים לצורך השלמת תקופת האכשרה המזכה בפנסיית נכות?
זו השאלה העומדת לפנינו.
רקע כללי
עיקר טענות הצדדים
לשיטתו, תקנון הקרן מהווה חוזה בין הקרן לבין עמיתיה, ומשכך יש להחיל עליו את הדינים והכללים החלים על פרשנות חוזה ואכיפתו.
בהיעדר הגדרה למונח "מועד ההצטרפות" בתקנון, יש להפעיל את הכלל לפיו יש לפרש חוזה כנגד מנסחו; לבחון את מערכת הכוחות בעת ניסוח החוזה; להסתייע במסמכים חיצוניים לחוזה לצורך פרשנות החוזה; ולבחון את אומד דעת הצדדים.
התובע הוסיף, כי יישום כללים אלה על עניינו, מוביל למסקנה כי מועד הצטרפותו לקרן היה פברואר 2011.
הוסיף התובע וטען, כי יש לראות בתקנון קרן הפנסיה "חוזה ביטוח", ומשכך חלות על הנתבעת חובות הגילוי וההגינות המוגברות מכוח חוק חוזה הביטוח, תשמ"א-1981, וחובת הגילוי היזום המוטלת על מבטח בתחום הביטוח. לטענתו, הנתבעת הפרה חובות אלה, שכן שלא זאת בלבד שלא הודיעה לו כי לשיטתה מועד הצטרפותו לקרן לצורך רכישת זכויות הוא ספטמבר 2011, אלא שבמסמכים שמסרה לו, ציינה כי מועד הצטרפותו הוא פברואר 2011.
עוד נטען, כי תקנון הנתבעת אינו מכיל הוראות האוסרות על רכישת תקופת אכשרה באופן רטרואקטיבי, וזאת בניגוד להוראות תקנוני קרן פנסיה אחרים, הכוללים הוראה מפורשת כזו, ואין לראות בכך משום השמטה מקרית.
לבסוף טען התובע, כי אין עסקינן ברכישת כיסוי ביטוחי רטרואקטיבי, שמשמעותו רכישת ביטוח לאחר קרות האירוע הביטוחי, כי אם בקיצור תקופת האכשרה, שהיא פרקטיקה נוהגת בתחום הביטוח, הקיימת אף בתחום הביטוח הסוציאלי.
לטענתה, הוראות הדין והפסיקה אינן מאפשרות רכישת כיסוי ביטוחי בקרן פנסיה באופן רטרואקטיבי. בהקשר זה הפנתה הנתבעת לע"ע (ארצי) 28489-06-12 סוהייל אבו נסאר - מנורה מבטחים פנסיה בע"מ, מיום 01.03.2015 (להלן – עניין אבו נסאר), שם נפסק כי יש לפרש את תקנון הקרן בשלמותו ועל פי מטרתו, שאינה רק הגנה על המבוטח הבודד אלא על כלל המבוטחים, תוך התחשבות בעקרונות השוויון וההדדיות העומדים בבסיס פעילות קרנות הפנסיה. עוד נפסק שם, כי מטרתה של תקופת האכשרה היא להעביר חלק מהסיכון העודף הכרוך בקבלת עמית חדש, שלו מצב בריאותי שהתקיים קודם להצטרפותו, אל כתפי אותו עמית, ובכך להפחית את הסיכון העודף המוטל על יתר עמיתי הקרן בעת קבלתו.
הנתבעת הוסיפה, כי תקנון הקרן קובע כי ככלל, מועד ההצטרפות לקרן הוא מועד ביצוע התשלום הראשון בפועל. החריג היחיד לכלל זה קבוע בסעיף 13.6 לתקנון, שעניינו הצטרפות רבים במסגרת הסכם ברירת מחדל, אלא שמצב זה אינו מתקיים בעניינו של התובע.
הנתבעת תמכה טענתה בתקנון האחיד שקבעה רשות שוק ההון, ביטוח וחיסכון במשרד האוצר לכלל קרנות הפנסיה החדשות (להלן – התקנון האחיד), שאת נוסח הוראותיו אימצה הקרן ביוני 2018, והמבטא את עמדת רשות שוק ההון בסוגיה. התקנון האחיד קובע מפורשות, כי מועד ההצטרפות לקרן הוא מועד קבלת בקשת ההצטרפות של העמית והעברת התשלום הראשון בגינו, וכן קובע הוראות מפורשות בדבר היעדר הקניית זכויות, לרבות כיסוי ביטוחי וצבירת תקופת אכשרה, רטרואקטיבית ממועד ההצטרפות.
דיון והכרעה:
נוסח דומה קבוע אף בתקנה 41כו לתקנות מס הכנסה (כללים לאישור ולניהול קופות גמל), תשכ"ד-1964 (להלן – התקנות).
להלן טעמינו.
"... הייתה הנכות תוצאה של מחלה, תאונה או מום שלקה בהם המבוטח בכל עת לפני הצטרפותו או חידוש הביטוח בקרן, תהא זכאות לפנסיית נכות רק אם מועד הנכות חל לאחר שהיה מבוטח פעיל בקרן תקופה רצופה של שישים חודשים ממועד הצטרפותו או חידוש הבטוח בקרן ובלבד שבמהלך תקופת שישים החודשים הנ"ל לא היה נכה, כתוצאה מהמחלה, תאונה או המום הנ"ל. הקביעה בעניין זה תהיה בסמכות רופא מטעם הקרן או הוועדה הרפואית או ועדה רפואית לערעורים והאמור בסעיפים 64 ו-65, יחול בשינויים מחוייבים."
(ההדגשה אינה במקור, ד.ח.ז)
כמו כן, בניגוד לטענת הנתבעת, לא מצאנו בהוראות התקנון הוראה הקובעת כי ככלל, מועד ההצטרפות לקרן הוא מועד ביצוע התשלום הראשון בפועל לקרן, להבדיל מהמועד שממנו נזקפו לראשונה דמי הגמולים ששולמו.
מכאן, שחזקה כי ככל שמנסח התקנון משנת 2016 התכוון לכך שמועד ההצטרפות יהא המועד המאוחר, היה קובע זאת במפורש, כפי שעשה בתקנון משנת 2018, ומכל מקום, ככל שקיים ספק בעניין זה, הרי שיש להפעילו לטובת התובע.
כמו כן, יש לזקוף את העובדה שתקנון הקרן חסר הגדרה ברורה ומפורשת של המונח "מועד ההצטרפות" לחובת המנסחת – הקרן, ולטובת המבוטח – התובע.
כך למשל, תקנה 41כה(א) לתקנות, שכותרתה "זכויות למפרע", קובעת כדלקמן:
"עמית בקופת גמל לקיצבה רשאי לרכוש זכויות שתחולתן למפרע -
(1) בקרן ותיקה - אם לא חלפו יותר מ-24 חודשים ממועד שהופסקו תשלומיו לקרן הותיקה ורכישת הזכויות למפרע היא לתקופת ההפסקה;
(2) בקרן חדשה מקיפה ובקרן חדשה כללית - ובלבד שהרכישה היא בשל אותה שנת מס שבה זו מתבצעת,"
ראשית, חוזרים אלו נכנסו לתוקף בימים 1.1.2016 ו-1.6.2017 בהתאמה, לאחר שכבר נקבע מועד הצטרפותו של התובע לקרן.
שנית, מדובר במסמכים לבר-תקנוניים, שהקרן לא אימצה במפורש לתוך התקנון ולא עדכנה את התובע בעניינם, כך שאף אם מדובר בהוראות המחייבות את הנתבעת, אין הן מחייבות את התובע.
כך למשל, ב"דוח תקופתי למבוטח" שהנפיקה הנתבעת לתקופה שמחודש ינואר ועד לחודש יוני 2014 (נספח א' לכתב התביעה), צוין כי "מועד הצטרפות לראשונה לקרן" הוא חודש 02/2011, וכי "תאריך הותק" של התובע הוא 01.02.2011.
אף ב"דף פרטי זכויות" שהנפיקה הנתבעת ביום 2.7.2013 (נספח ב' לכתב התביעה), צוין כי "תאריך הצטרפות לקרן" של התובע הוא יום 01.02.2011.
הנתבעת לא הציגה בפנינו אסמכתא רשמית בה צוין מועד הצטרפות אחר, ואף לא סיפקה הסבר מניח את הדעת מדוע ציינה במסמכים שהציג התובע כי "מועד ההצטרפות" או "תאריך הוותק" הוא פברואר 2011 .
אלא שכאמור, לא זאת בלבד שהנתבעת לא יידעה את התובע בזמן אמת כי אין בתשלום גמולים רטרואקטיביים כדי להקדים את מועד הצטרפותו לקרן, אלא שלאורך תקופת חברותו בקרן, הנפיקה לו הנתבעת מסמכים בהם ציינה במפורש כי מועד הצטרפותו לקרן הוא פברואר 2011, ולא ספטמבר 2011.
ראשית, אין מדובר בביטול תקופת האכשרה ועיקורה מתוכן (כפי שנדון בעניין אבו נסאר, אליו הפנתה הנתבעת), אלא באפשרות קיצורה בלבד. על פי תקנה 41כה(א) לתקנות, החלה על הקרן בהיותה קרן חדשה מקיפה, רכישת זכויות שתחולתן למפרע מוגבלת לשנת המס שבה אלו נרכשו, כך שממילא האפשרות של קיצור תקופת האכשרה מוגבלת ל-12 חודשים לכל היותר.
בהקשר זה יוער, כי במקרה הקונקרטי שבפנינו, שילם התובע דמי גמולים למפרע בגין 7 חודשים בלבד, כך שאין מדובר בפגיעה משמעותית בתקופת האכשרה המלאה בת 60 החודשים.
שנית, ביוני 2018 אימצה, כאמור, הקרן, את נוסח הוראות התקנון האחיד, הקובעות במפורש כי תקופה בגינה שולמו דמי גמולים למפרע לא תבוא במניין תקופת האכשרה. משכך, פרשנות התקנון מינואר 2016 באופן המאפשר קיצור תקופת האכשרה רלבנטי אך לקבוצה סגורה של עמיתים, שהצטרפו לקרן עובר לחודש יוני 2018 ושטרם חלפו 60 חודשים מיום הצטרפותם ועד ליום גרימת הנכות.
בעניין בן סימון אכן נפסק, כי מועד הצטרפות התובע לקרן היה המועד בו התקבל התובע לקרן הפנסיה ושולמו בגינו דמי גמולים לראשונה, ולא המועד הראשון בגינו נזקפו דמי הגמולים למפרע. עם זאת, באותו מקרה נסמך בית הדין, בין היתר, על לשונו של תקנון קרן הפנסיה, שבשונה מענייננו, קבע במפורש כי "למען הסר ספק, תשלומים כאמור (בגין תקופה שבה הועברו לקרן דמי גמולים באופן רטרואקטיבי, ד.ח.ז) בגין מבוטח לא פעיל שחידש ביטוחו או בגין מבוטח שהצטרף לראשונה לקרן לא יחשבו לצורך מנית תקופת אכשרה" (פסקה 48 לפסק הדין). כמו כן, בדוחות השנתיים שקיבל התובע באותו עניין, שאף אותם לקח בית הדין תחת שיקוליו, צוין במפורש כי מועד ההצטרפות הוא ינואר 2009, המועד בו התקבל התובע לקרן ושולמו בגינו דמי גמולים לראשונה, אף זאת בשונה לענייננו.
בעניין פודוליאנו נדונה השאלה מהו האירוע המכונן הקובע את מועד ההצטרפות לקרן, מועד ניכוי התשלומים משכר העובד, או מועד דיווח שמו של העובד לקרן והעברת התשלומים אליה. הטענה כי ניתן לצבור זכויות באופן רטרואקטיבי נטענה באותו עניין כטענה חלופית בלבד, והתייחסות בית הדין אליה הסתכמה בקביעה כי יש לדחות את הטענה, משאין התקנון קובע אפשרות לרכישה רטרואקטיבית של זכויות. אף בעניין פודוליאנו, תקנון הקרן שתק ביחס לאפשרות זקיפת התקופה בגינה שולמו דמי גמולים באופן רטרואקטיבי על חשבון תקופת האכשרה, אלא שבשונה מענייננו, בעניין פודוליאנו מועד ההצטרפות שהופיע על גבי רישומי הקרן היה המועד בו קיבלה הקרן את התשלום הראשון בפועל (פסקה 17 לפסק הדין), בעוד שבענייננו – בכל המסמכים הרשמיים שהנפיקה הקרן, ציינה הקרן כי מועד ההצטרפות לקרן הוא פברואר 2011, כמפורט לעיל.
סוף דבר
אנו קובעים כי מועד הצטרפותו של התובע לקרן הוא פברואר 2011.
התובע יועמד לבדיקה בפני הוועדה הרפואית, לצורך בחינת זכאותו לפנסיית נכות.
זכות ערעור לבית הדין הארצי לעבודה בתוך 30 יום ממועד קבלת פסק הדין.
ניתן היום, א' שבט תש"פ (27 ינואר 2020), בהעדר הצדדים ויישלח אליהם.
דפנה חסון זכריה |
|
|
|
|
גב' אורנה רזניק נציגת עובדים |
|
דפנה חסון-זכריה, שופטת |
|
מר ערן בסטר נציג מעסיקים |
[1] הגם שאין חולק בין הצדדים כי זכאותו של התובע נגזרת מהוראות תקנון 2016, יוער כי נוסח סעיפי התקנון שהיה תקף במועד בו הצטרף התובע לראשונה לקרן (תקנון ממרס 2010), המסדירים את הנושאים הרלבנטיים לעניינו (הזכאות לפנסיית נכות ומועד ההצטרפות לקרן) דומים להוראות התקנון מינואר 2016.