בית המשפט דן בשאלה האם התפוצצות רכב בו הונח בלון גז, במהלך הנסיעה, לאחר שהנהג הדליק סיגריה, מהווה תאונת דרכים?
בית משפט השלום בקריות |
|
|
|
ת"א 1223-05-19
|
בפני |
כבוד השופטת לובנה שלאעטה חלאילה
|
|
תובע |
פלוני
|
|
נגד
|
||
נתבעת |
ביטוח ישיר בע"מ
|
|
פסק דין |
בלון גז (אמגזית) שהונח ברכב של התובע התפוצץ במהלך נסיעה של הרכב לאחר שהתובע, הנהג ברכב, הדליק סיגריה. עקב כך התפוצץ הרכב ונגרמו לתובע נזקי גוף שונים. האם אירוע זה מהווה תאונת דרכים כהגדרתה בחוק והאם עומדת לתובע עילה לפי חוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים, תשל"ה - 1975 (להלן: "חוק הפיצויים") ? אלה השאלות בהן יעסוק פסק הדין.
הנתבעת כפרה באחריותה לפיצוי התובע, טענה כי האירוע נשוא התביעה אינו מהווה תאונת דרכים כהגדרתה בחוק ועתרה לדחיית התביעה על הסף.
טענות הצדדים
בתצהיר הנסיבות שהגיש התובע נטען כך:
"ביום 16.6.18. נפגעתי בכול חלקי גופי כתוצאה מהתפוצצות בלון גז בתוך רכבי תוך כדי נסיעה בכביש הראשי בכפר ירכא.
בלון גז שהונח ברכב נדף ממנו הגז וכשהדלקתי סגריה התפוצץ בלון הגז בפנים הרכב".
זוהי למעשה מסכת העובדות שאינה שנויה במחלוקת בין הצדדים והעומדת בבסיס ההכרעה בפסק הדין. טענות עובדתיות שלא נטענו בתצהיר, ודאי שהן בגדר טענות שלא הוכחו.
נטען כי הפיצוץ היה בזמן שהתובע נהג ברכב בתוך הכפר ובכך למעשה התקיים יסוד השימוש ברכב למטרות תחבורה.
לעניין הקשר הסיבתי עובדתי, הנבחן לפי מבחן "הסיבה בלעדיה אין", נטען כי זה מתקיים הואיל ואין מחלוקת כי הרכב התפוצץ ונגרם לתובע נזק גוף בזמן הנסיעה ברכב למטרות תחבורה וכתוצאה מדליפת גז מבלון הגז שהיה ברכב.
אשר לקשר הסיבתי משפטי, טען התובע לראשונה בסיכומיו כי הגז השתחרר מהבלון רק לאחר שהתובע נסע ברכב מה שגרם להיטלטלות הבלון, השתחררות הגז ובהמשך להתפוצצות הרכב. התובע טען כי לנסיעה ברכב הייתה תרומה ממשית וישירה להתרחשות התאונה שכן בהנחה שבלון הגז היה במצב תקין ולא היתה כל סיבה להשתחררות הגז ממנו לחלל הרכב, סביר להניח כי בזמן הנסיעה נגרם נזק כלשהו לבלון הגז שהביא להשתחררות הגז ממנו ולכידתו בחלל הרכב ובסופו של דבר להתפוצצות הרכב עם הדלקת הסיגריה. לפיכך, הנזק שנגרם הינו בגדר הסיכון שיצרה הנהיגה ברכב, ופגיעת התובע הינה בגדר הסיכונים הנובעים מהשימוש ברכב למטרות תחבורה.
נטען כי התובע לא הוכיח קשר סיבתי עובדתי בין הדלקת הסיגריה לבין השימוש ברכב והנסיעה בו, והתפוצצות הרכב והנזק שנגרם תוך כדי הנסיעה הינו דבר מקרי לחלוטין שאין לו קשר לשימוש ברכב ולנסיעה, כך שגם הקשר הסיבתי משפטי אינו מתקיים בנסיבות.
לשיטת הנתבעת, בהעדר קשר סיבתי עובדתי ומשפטי, עצם העובדה שהנזק נגרם דווקא ברכב סגור ולא בחלל סגור אחר, אינה הופכת את האירוע לתאונת דרכים.
דיון והכרעה
המבחן לסיווג תאונה כתאונת דרכים הינו משולב; ראשית יש לבדוק אם מתקיימים כל התנאים המצטברים הקבועים בסעיף ההגדרה: (1) מאורע, (2) נזק גוף, (3) עקב, (4) שימוש, (5) ברכב מנועי, (6) למטרת תחבורה; זוהי ההגדרה הבסיסית של תאונת דרכים.
שנית, וככל שהאירוע אינו נכנס תחת ההגדרה הבסיסית, יש לבחון אם המקרה נופל תחת אחת משלוש החזקות החלוטות המרבות שנקבעו: התפוצצות או התלקחות של הרכב בשל רכיב או חומר אחר החיוני לכושר נסיעתו, מאורע שנגרם עקב פגיעה ברכב שחנה במקום שאסור לחנות בו או ניצול הכח המכני של הרכב בנסיבות המפורטות בסעיף.
לבסוף, ככל שהאירוע נופל תחת ההגדרה הבסיסית או אחת החזקות המרבות, יש להוסיף ולבחון אם האירוע לא נופל בגדר החזקה הממעטת, לאמור אם אין מדובר במאורע שאירע כתוצאה ממעשה שנעשה במתכוון כי אז אין האירוע מהווה תאונת דרכים.
קשר סיבתי עובדתי
הסיבתיות העובדתית עניינה בזיקה בין גורם פלוני לבין התוצאה המזיקה, ובענייננו בזיקה שבין השימוש ברכב למטרות תחבורה לבין נזק הגוף.
מנגד –הוסיף השופט עמית- ניתן לטעון כי המילים "למטרות תחבורה" בהגדרה הבסיסית באו לתחום ולגדור את הקשר הסיבתי-משפטי, בעוד הקשר הסיבתי-עובדתי נבחן רק על פי אמת מידה אחת והיא, האם האירוע התרחש תוך כדי שימוש ברכב מנועי.
אציין כי אותו פס"ד עסק בהתפוצצות מטען חבלה שהוצמד לרכב. ביהמ"ש המחוזי קבע כי במקרה זה קיים קשר סיבתי עובדתי, אם כי לא משפטי הואיל ומבחן הסיכון התחבורתי במשולב עם מבחן השכל הישר מובילים למסקנה כי הרכב שימש כ"זירה" בלבד. מכאן, נקבע כי אין מדובר בתאונת דרכים לפי החוק.
תוצאה זו אושרה בביהמ"ש העליון, אם כי כב' השופט עמית העלה הרהור שמא גם הקשר סיבתי עובדתי לא מתקיים. כך הובאו הדברים בלשונו "בענייננו, המערער נסע ברכב עת התפוצץ המטען. אין חולק כי נסיעה ברכב עונה להגדרת "שימוש ברכב למטרת תחבורה", ואין חולק כי נגרמו למערער נזקי גוף. אולם, התפוצצות המטען, ונזקי הגוף שנגרמו כתוצאה מכך, לא אירעו בעקבות השימוש ברכב למטרת תחבורה בבחינת הסיבה בלעדיה אין. המטען הופעל בשלט רחוק, ללא קשר לנסיעה ברכב. ההפעלה מרחוק של המטען יכולה הייתה להיעשות בכל שלב שהוא, גם כאשר השימוש אינו למטרת תחבורה (לדוגמה, כאשר המערער ממתין בתוך הרכב, עומד ליד הרכב, שוטף את הרכב וכיוצ"ב). במקרה דנן, היחס בין השימוש לבין הנזק אינו יחס של סיבתיות (causality), אלא יחס מקרי (coincidence)".
אם נלך לפי גישה זו, ודאי שהמסקנה היא כי בענייננו לא מתקיים קשר סיבתי עובדתי מהסיבות שפורטו לעיל.
מכאן, אני סבורה כי לא מתקיים קשר סיבתי עובדתי. בכל מקרה, וגם אם טועה אני במסקנה זו, אני קובעת לא מתקיים בענייננו קשר סיבתי משפטי, כמפורט להלן.
קשר סיבתי משפטי
על-מנת שנזק ייגרם עקב שימוש ברכב מנועי, נדרש כי נקודת המגע בין השימוש והסיכון לא תסתכם ב"הזדמנות" בלבד. קשר סיבתי יישלל מקום שההתנהגות בו תורמת לאירוע גורם הנזק רק במונחים של הימצאות הניזוק ברכב מבחינת הזמן והמקום, אך לא משום בחינה רלוונטית אחרת לעניין שימוש ברכב. (ראו פס"ד מזאוי שאוזכר לעיל - הדברים נבחנו בעניין מזאוי על פי המצב החוקי טרם תיקון מס' 8, אך הם יפים גם לענייננו).
בבחינת הסיכון התחבורתי יש לבחון אם הנזק הוא בתחום הסיכון הרלוונטי שהפעילות ברכב יצרה ובגינה החוק ביקש להטיל אחריות. לא אחת נקבע כי הסיכונים המקיימים את הקשר הסיבתי המשפטי הם אלה שמאופיינים בכך שהם טמונים ברכב מעצם טיבו וטבעו או שהם קשורים בסיכונים אופייניים לשימוש ברכב.
לצורך בחינת השאלה אם השימוש ברכב גרם לנזק גופני אם לאו, יש להבדיל בין תרומה מקרית לבין תרומה רלוונטית.
עמד על כך כב' השופט אור בפסק דין מזאוי:
"'הנני סבור כי 'מבחן הזירה' – דהיינו – המבחן אם הרכב שימש רק כזירה לאירוע או האם השימוש בו גרם לאירוע המזיק – אינו מסתמך על האבחנה אם מדובר במעשה מכוון או רשלני, מצב הרכב בעת קרות הנזק, זוית ואופן הפגיעה וכיוצא באלה. נקודת המבט היא רחבה יותר והיא בוחנת, על פי מבחן השכל הישר, האם השימוש שנעשה הרכב תרם באופן רלבנטי ממשי לקרות הנזק. רק אם התשובה לכך חיובית, נאמר שקיים קשר סיבתי מבחינה משפטית בין השימוש ברכב לבין נזק הגוף שנגרם. ודוק, אין מבחן השכל הישר בא להמיר את מבחן הסיכון, אלא להגמישו ולהתאימו למקרי גבול קשים..." פס"ד מאזוי, עמ' 162.
בית המשפט קבע שם:
"אכן, במקרים שבהם לא היה ניתן לאתר קשר רלוונטי כלשהו בין התרחשות הנזק לשימוש ברכב, נפסק כי אין מדובר בתאונת דרכים. כך נקבע כי גרימת נזקים עקב מעשי רשלנות שאינם קשורים למצב הרכב או למצב הדרך, כגון פגיעות לא מכוונות ביושבי הרכב, אינה בגדר תאונת דרכים. דומה כי הטעם העומד ביסוד מסקנה זו הוא שסיכונים אלה אינם מיוחדים לעוברי דרכים, והם יכולים להתרחש בכל מקום שנמצאים בו בני-אדם באותה מידת שכיחות.
.....
במקרה דנן נגרם למשיב נזק בהיותו בתוך רכב עקב פליטה רשלנית של כדור מרובה שהוחזק על-ידי נוסע אחר. מבחינה קטגורית, משתייכת סיטואציה זו הן לקטגוריית המעשים הבלתי מכוונים הן למקרים של הובלת מטען במצב שבו הרכב מצוי בתנועה והפגיעה מתרחשת בתוכו. אולם כפי שהובהר לעיל, לסיווגים אלה אין חשיבות רבה, שכן השאלה המכרעת היא אם השימוש ברכב תרם תרומה רלוונטית ממשית לקרות הנזק.
.....
אדם עולה לרכב עם כלב, ועקב התרשלות בשמירתו נושך הכלב נוסע אחר שיושב ברכב; ילד עולה לרכב עם נחש ארסי הנתון בתוך קופסה, ועקב התרשלותו משתחרר הנחש מהקופסה ומכיש נוסע; אדם הנושא וירוס מידבק של שפעת קשה יושב ברכב, ועיטושיו ושיעוליו גורמים להדבקת נוסעים אחרים באותו וירוס.
...
לדעתי, אף באחד מהמקרים שנמנו לעיל, כולל המקרה דנן, לא נגרם הנזק עקב "שימוש ברכב מנועי" כמשמעותו בחוק. מבחן השכל הישר תוחם בהקשר זה את מבחן הסיכון. על-פי מבחן זה נשאלת השאלה אם השימוש ברכב תרם תרומה רלוונטית ממשית להתרחשות הנזק. בכל המקרים המתוארים לעיל, כולל המקרה של פליטה בלתי מכוונת של כדור מנשק שלא עקב מצב הדרך או טלטול המכונית, השימוש ברכב לא תרם תרומה רלוונטית כלשהי לנזק שנגרם. עצם נוכחותם של הנוסעים ברכב היא לבדה אינה תרומה כזו. נשיכת כלב, הכשת נחש, הידבקות בווירוסים ופליטת כדור אינם סיכונים האופייניים לנסיעה ברכב ואינם נכללים עם הסיכונים של שימוש ברכב. הם יכולים להתרחש באותה מידת שכיחות בכל מקום – במסעדה, בבית, במוזאון, כמו ברכב".
ביהמ"ש העליון קבע כי אין מדובר בתאונת דרכים ומעבר למבחנים שצוינו לעיל לבחינת הקשר הסיבתי, הוסיף מבחן עזר נוסף, של הגורם המתערב הזר, ובלשונו של ביהמ"ש : "... נראה, כי הרכב בו נהגו המשיבים 1 ו-2 היוה רק זירה לאירוע, וזאת כיוון שלא ניתן לאתר קשר רלבנטי ממשי בין התרחשות הנזק לשימוש ברכב; סיכון מעין זה אינו מיוחד לעוברי דרכים, והוא יכול להתרחש בכל מקום בו מצויים בני אדם. אולם מסענו המשפטי אינו מסתיים בנקודה זו, שכן עלול לטעון הטוען כי השימוש ברכב היוה "גורם ממשי" באירוע, שהוא מעבר לזמן ומקום, ובלעדיו לא היה האירוע מתרחש כפי שהתרחש. לטעמי ניתן לטעון לכל היותר כי מהירות הנסיעה – ואין לפנינו פרטים על כך – יכלה להגביר את חומרת הנזק, אך דבר זה אינו משליך על עצם המאורע גורם הנזק, קרי, פגיעת הסלעים ברכב. חוזרים אנו איפוא לכך שאין המדובר בסיכון האופייני לעוברי דרכים ככאלה. מכל מקום, במקרים מסוימים - מקרי גבול קשים - ניתן לצמצם את חוסר הבהירות על-ידי מבחן החלופי; ענייננו הוא, דומה כי מקום בו מעורב באירוע אלמנט זר שהשכיחות למעורבותו באירועים מעין אלה נמוכה מאוד ונדירה, ואינה שונה ממעורבותו האפשרית בזירות אחרות, אין המדובר בתאונת דרכים כמשמעותה בחוק הפיצויים" שם בעמוד 14.
עוד נקבע "התערבותו של גורם זר תנתק את הקשר הסיבתי אם אינה מהווה מימוש של סיכון; "זרות" הגורם המתערב היא ביחס למכלול התחבורתי בו התרחש האירוע, קרי, הרכיב הנתפס כ"זר" או מחוללו של רכיב זה אינם חלק אינטגרלי מהסביבה התעבורתית שבו עושה הרכב את דרכו. ככל שייעוד הגורם המתערב או מחוללו, כפי שהתבטא באירוע, הוא תחבורתי, הריהו מהווה חלק מן המכלול התחבורתי, ולפיכך חלק מן הסיכון שבשימוש ברכב, תהא שכיחות הגורם המתערב באשר תהא. ודוק: מחוללו של האלמנט המתערב צריך שיהא בדרכו של הרכב המעורב באירוע, גם במובן של שולי הדרך, שאם לא כן, אינו נופל בגדר הסיכון שבשימוש ברכב המעורב", שם עמוד 16.
ככל שהיה מעורב בו אלמנט זר, אשר השכיחות למעורבותו באירועים מעין אלה נמוכה מאוד, ואינה גבוהה ממעורבותו בזירות אחרות, ייראה האירוע כאירוע נזיקי שאינו תאונת דרכים, אף אם נעשה שימוש ברכב מנועי למטרות תחבורה.
מפסה"ד עולה כי התנאים של ה"זרות" והשכיחות, הם בבחינת כלים שלובים: כאשר השכיחות נמוכה אך מדובר בגורם שאיננו זר למכלול התחבורתי, יוכר הקשר הסיבתי המשפטי, וכך גם מקום שבו הגורם הוא זר למכלול התחבורתי אך שכיחותו גבוהה.
בית המשפט קבע באותו מקרה כי הסלעים ומקורם אינם מהווים חלק אינטגרלי מן המכלול התחבורתי שבדרכם של הנפגעים. מדובר באלמנט זר לסביבה התעבורתית. הסיכוי שאירוע מעין זה התרחש בעבר, ולחלופין יישנה בעתיד, הוא קטן מאוד וההסתברות שהסלעים ינחתו בכביש זהה להסתברות שהסלעים ינחתו בשכונת מגורים, או בכל מקום אחר. על כן נקבע כי אין המדובר בסיכון ייחודי לעוברי דרכים הנובע משימוש ברכב.
לציין כי עתירה לדיון נוסף בפסק הדין נדחתה (דנ"א 9634/06 חברת זלמן בראשי ואחיו בע"מ נ' אליהו חברה לביטוח בע"מ).
הטענה ל'גרימת נזק' לבלון הגז עקב הנסיעה הינה טענה עובדתית המצריכה הוכחה ובכל מקרה מדובר בטענה שלא נטענה בתביעה וגם לא בתצהיר הנסיבות. התובע טען כי בלון הגז נשכח ברכב ולא מן הנמנע כי הגז דלף מהבלון עוד לפני תחילת הנסיעה וללא קשר אליה.
הקשר בין השימוש ברכב למטרות תחבורה לבין האירוע הינו מקרי לחלוטין, שכן האירוע יכל להתרחש באותה מידה לאחר הדלקת סיגריה ברכב, גם בזמן ישיבה סתם בו וללא נסיעה וייתכן מצב בו הבלון היה מתפוצץ, עם הדלקת סיגריה, גם אם היה בתוך אחד מחדרי הבית, בתוך מחסן או בתוך כל מקום סגור אחר. הרכב שימש למעשה אך כזירה לאירוע ככל זירה אחרת והאירוע לא נגרם "עקב" השימוש ברכב. הסיבה הישירה להתפוצצות הרכב אינה קשורה כלל לסיכונים הנובעים מהרכב עצמו או מהשימוש בו.
ראו בעניין זה דבריו של ביהמ"ש העליון בע"א 342/02 אלפורן נ' הכשרת הישוב חברה לביטוח בע"מ (18.9.02), לפיהם "מקום בו מעורב אלמנט זר שהשכיחות למעורבותו באירועים אלה, נמוכה מאוד ונדירה, ואינה שונה ממעורבותו האפשרית בזירות אחרות, אין המדובר בתאונת דרכים כמשמעותה בחוק הפיצויים".
ויוטעם כי העובדה שהתאונה ארעה בחלל סגור של הרכב אינה מובילה למסקנה אוטומטית שעסקינן בתאונת דרכים, וזאת כל עוד לא הוכח קיומו של קשר סיבתי בין השימוש ברכב לבין הנזק שנגרם. בהקשר זה אפנה לפסק הדין ברע"א 3762/11 עיזבון המנוחה רחימי נ' חריזי (16.1.12), שם נטען כי מותה של פעוטה שנשכחה ברכב הסעות למשך שעות ארוכות מהווה תאונת דרכים לפי חוק הפיצויים. אומנם התביעה שם נדחתה בשל אי התקיימות התנאי של "שימוש" ברכב, אם כי ביהמ"ש הוסיף "למעלה מן הדרוש ניתן לסבור כי עצם העובדה שהמנוחה הייתה מצויה דווקא באוטובוס סגור במשך כתשע שעות ולא בכל חלל סגור אחר אינה הופכת את האירוע לתאונת דרכים בהיעדר קשר סיבתי משפטי בין השימוש (אפילו היה כזה) לבין התוצאה".
למרות שניתן היה לסיים את פסק הדין כאן, נוכח טענת התובע לתחולת ההגדרה הבסיסית, אתייחס בתמצית לחזקה המרבה הראשונה, הנוגעת להתפוצצות רכיב או חומר חיוני לכושר נסיעתו של הרכב. לטעמי, גם חזקה זו אין בה כדי להושיע את התובע.
תחולת החזקה המרבה
"עתה ברור כי העובדה שבענייננו מקור האש הראשוני היה מצית – שהוא גורם שמחוץ לרכב – אינה שוללת כשלעצמה את תחולת החזקה, אולם בד בבד אין היא תנאי מספיק להפעלתה. לוּ למשל הייתה האש שבמצית מציתה את מכל הדלק של הרכב, ברי כי המקרה היה בא בגדר "תאונת דרכים" כמשמעותה בחוק. אלא שלא זה המצב בענייננו. כאן המשחק במצית גרם להתלקחות המושבים והריפוד ולחריכה או שרפה של רכיבים אחרים בתא הנהג, כגון לוח המחוונים.
.....
"נראה אפוא כי במסגרת המבחן שקבענו באים הדלק, השמן ואולי גם – בלי לקבוע מסמרות בעניין זה ובלי להתוות רשימה סגורה – מערכת ההצתה, המצבר, המנוע וצמיגי הגלגלים. ואכן, ניתן לשער כי בקווים כלליים, אלה הם הרכיבים והחומרים שעמדו לנגד עיניו של המחוקק בחוקקו את החזקה המרבה".
נקבע עוד כי:
"הבחנה זו מחייבת את המסקנה כי לא הרי מקרה שבו אש אוחזת במכל הבנזין, וכתוצאה מכך מתלקחת המכונית או מתפוצצת – נסיבות טיפוסיות להחלת החזקה המרבה – לבין מקרה שבו נדלק ריפוד המושב או רכיב אחר שאינו חיוני לכושר הנסיעה של הרכב, והאש מתפשטת גם לרכיבים אחרים בתא הנהג. מקרה אחרון זה, כעיקרון, אינו בא בגדר החזקה אפילו אם בסופה של השרפה נגרם לרכב נזק המונע את האפשרות לנסוע בו. שרפה זו אמנם אחזה ברכב, אך אין היא שונה, לעניין תחולת החוק, משרפה בבית מגורים או בכל זירה אחרת".
מכאן, אני קובעת כי לא מתקיימת החזקה המרבה הנוגעת להתפוצצות או התלקחות של הרכב בשל רכיב או חומר חיוני לכושר נסיעתו.
סוף דבר
אני מחייבת את התובע בהוצאות משפט ושכ"ט עו"ד בסכום כולל של 7,000 ₪.
המזכירות תמציא את פסק הדין לצדדים.
ניתן היום, ו' ניסן תש"פ, 31 מרץ 2020, בהעדר הצדדים.