בית המשפט דן בשאלה האם על פוליסת ביטוח חלות הגדרות מחלה שהיו קיימות בפוליסה בעת הנפקתה או הגדרות מעודכנות?
בית משפט השלום בתל אביב - יפו |
|
ת"א 53128-02-20
|
|
|
||
התובע: |
פלוני
|
|
נגד
|
||
הנתבעת: |
איילון חברה לביטוח בע"מ |
פסק דין |
העובדות הצריכות לעניין
את חוות הדעת מסיים המומחה במילים הבאות, שבמרכז המחלוקת בין הצדדים, ואליהן אשוב: "ההגדרה בפוליסה לא התקיימה אך התיקון של המפקח על הביטוח בחוזר 2013-1-6 התקיים הוא בתוקף". (כך במקור. י"ק).
ביום 29/8/2013 פרסם המפקח על הביטוח חוזר שמספרו 2013-1-6 וכותרתו: "עריכת תכנית לביטוח מחלות קשות". בחוזר זה מצביע המפקח על הביטוח על הצורך לעדכן מעת לעת (ולפחות אחת לשלוש שנים) את הגדרות המחלות הקשות המכוסות בפוליסת הביטוח, עם התקדמות הרפואה. בנספח א' של החוזר, מפרט המפקח על הביטוח את העדכונים הנדרשים בהתייחס למחלות השונות. עדכון ה' רלוונטי לעניינו ועוסק בהגדרה הרווחת של מחלת התקף הלב, לעומת העדכון הנדרש, וזו לשונו (מתוך הנספח לסיכומי הנתבעת):
התביעה
בכל הנוגע לחזור המפקח על הביטוח, יש להבחין בין מחלות שלא נזכרו בפוליסה המקורית, שלגביהן חלות הוראות המפקח בדבר הרחבת הביטוח, לבין מחלות שנכללו בפוליסה המקורית שלגביהן יש להחיל את ההגדרות העדכניות מבלי שהדבר ייחשב הרחבה של פוליסת הביטוח מקורית.
ההגנה
עוד זאת, בין יתר הוראות החוזר מורה המפקח על הביטוח לחברות הביטוח להציע למבוטחים בביטוח מחלות קשות אפשרות לעבור לפוליסות אשר כוללות הגדרות עדכניות, תמורת דמי ביטוח שלא יהיו גבוהים מדמי הביטוח הנהוגים למצטרפים חדשים ותוך שמירה על רצף ביטוחי.
הנתבעת פנתה על התובע במכתב מיום 30/9/2014 והציעה לו "לשדרג" את הפוליסה שברשותו כך שיחולו ההגדרות העדכניות של המחלות הקשות (נספח ג' לכתב ההגנה). התובע בחר שלא להצטרף לפוליסה העדכנית, ועל כן נותר עם הכיסוי הביטוחי שרכש בשנת 2000. משניתנה לתובע אפשרות להגדיל את היקף הכיסוי הביטוחי – בהתאם להוראות המפקח על הביטוח – והוא בחר שלא לעשות כן, מבקשת הנתבעת מבית המשפט שלא יתערב בדיעבד בחוזה שנכרת בין הצדדים ולא ישנה את האיזון שבין דמי הביטוח לתגמולי הביטוח. בנסיבות העניין, הפוליסה בהירה וברורה ואין רלוונטיות לכלל בדבר פרשנות נגד המנסח או לדוקטרינת הציפיה הסבירה של המבוטח.
דיון והכרעה
"אין חולק שעל פי הוראות פוליסת הביטוח שרכש התובע – בהתעלם מהוראות המפקח על הביטוח, לשנת 2013 – ובהתחשב בחוות דעת הרפואית מטעם התובע, התובע אינו זכאי לתגמולי הביטוח.
לטענת התובע, הוראות המפקח על הביטוח משנת 2013 בכל הנוגע לאירוע הלבבי שארע לתובע חלות באופן רטרואקטיבי על הפוליסה שרכש התובע אצל הנתבעת, ולכן זכאי התובע לתגמולי הביטוח. לצורך כך, נכון התובע לקבל את טענת הנתבעת שלפיה היא פנתה אליו בהצעה לשדרג את הפוליסה בכללותה, כך שתכלול את מקרה הביטוח על פי הודעת המפקח משנת 2013 והתובע לא נענה להצעה. למרות זאת, לשיטת התובע הוא זכאי לתגמולי הביטוח עקב האירוע הלבבי מושא כתב התביעה.
לטענת הנתבעת, משבחר התובע שלא לשדרג את הפוליסה הרי שהיא אינה כוללת הרחבה כלשהי מההרחבות שפורטו בהוראות המפקח על הביטוח, ובמיוחד אין היא כוללת את ההרחבה בעניין האירוע הלבבי שמתואר בכתב התביעה, ועל כן התובע אינו זכאי לתגמולי הביטוח. לצורך כך, נכונה הנתבעת לקבל את האמור בחוות דעת המומחה מטעם התובע.
הצדדים מבקשים את הכרעת ביהמ"ש במחלוקת שביניהם, דהיינו האם בנסיבות העניין יש להחיל את הוראות המפקח על הביטוח בעניין האירוע הלבבי באופן רטרואקטיבי על פוליסת הביטוח שרכש התובע.
הצדדים מסכימים שהכרעה זו תכריע את גורל התביעה. "
לאחר הדברים האלה, נקבע שהצדדים יגישו טיעונים קצרים בכתב, וכך נעשה. טיעונים שהעלו הצדדים בסיכומיהם, נרשמו בקצרה בפירוט טענות הצדדים לעיל.
אינני רואה כל הצדקה לקרוא אל תוך חוזה הביטוח שנכרת בין הצדדים, תנאים שאין בו. פוליסת ביטוח אינה "שיק פתוח" שנמסר בידי המבוטח למלא בו את הסכום ואת התאריך לפי רצונו. כשם שיש להגן על המבוטח מפני שרירות לב של המבטחת (ר' לדוגמה סע' 28א לחוק חוזה הביטוח, התשמ"א – 1981), כך ראוי להגן על המבטחת מפני פריצת גבולות הכיסוי הביטוחי שהוגדר בחוזה הביטוח. לא בכדי קבע המפקח על הביטוח מנגנון מפורט למעבר של מבוטחים מפוליסות "ישנות" לפוליסות "עדכניות", לרבות תנאים בעניין גובה דמי הביטוח. בעשותו כן, ביקש המפקח על הביטוח לאזן בין השמירה על זכויות המבוטחים, לבין הנטל הכספי שיושת על חברות הביטוח אגב הרחבת הכיסוי הביטוחי. לשון אחר, כנגד הזכות שניתנה למבוטחים "לשדרג" את הכיסוי הביטוחי בגין מחלות קשות, ניתנה אפשרות לחברות הביטוח להתאים את דמי הביטוח לסל הסיכונים העדכני שהונח לפתחן.
זאת, ממספר טעמים:
א. טענה זו של התובע לא בא זכרה בכתב התביעה והיא בגדר שינוי והרחבת חזית. בכתב התביעה טען התובע שיש להחיל על הפוליסה הישנה את ההגדרות העדכניות שבחוזר המפקח על הביטוח, ללא הבחנה בין "מחלות קיימות" לבין "מחלות חדשות". הבחנה זו נולדה לראשונה בסיכומי התובע, והיא ככל הנראה, תולדת הניסיון שמנסה התובע להתמודד עם הוראות החוזר בדבר מעבר מפוליסות ישנות לפוליסות עדכניות.
ב. לגופו של עניין, אין בחוזר המפקח על הביטוח כל הבחנה בין "מחלות קיימות", שלגביהן, כביכול, יחול העדכון רטרואקטיבית, לבין "מחלות חדשות", שלגביהן בלבד יחולו ההוראות בדבר העברת מבוטחים מפוליסות ישנות לפוליסות עדכניות.
ג. חוזר המפקח על הביטוח לא בא לעולם על מנת לעדכן באופן חד פעמי הגדרות מיושנות, ולהוסיף מחלות "חדשות". עיון בחוזר המפקח על הביטוח מלמד שהוא מבקש ליתן מענה ארוך טווח לשינויים ולחידושים שיש בעולם הרפואה מעת לעת. העדכונים להגדרות של המחלות הקשות מופיעים רק בנספח לחוזר, בשעה שהחוזר עצמו מתווה תכנית ארוכת טווח לעדכון ההגדרות כך שיעודכנו "לפחות אחת לשלוש שנים". למקרא חוזר המפקח לכל אורכו, ברור לחלוטין, שתכלית החוזר אינה הרחבת הכיסוי למחלות "חדשות" כי אם יצירת מנגנון לעדכון הגדרות של מחלות שקיימות ממילא בפוליסות הביטוח. "מחלה קשה" מוגדרת בחוזר כ"מחלה קשה, אירוע רפואי חמור או פרוצדורה משמעותית, שנהוג לכסותם בביטוח מסוג מחלות קשות". המפקח על הביטוח מסביר בעצמו את תכלית הוראות החוזר לאמור: "בחלוף השנים, עם התקדמות הרפואה, נוצר צורך בעדכון ההגדרות, כך שבמועד עדכון ההגדרות של מחלות קשות המכוסות בפוליסה הן יתבססו על הגדרות רפואיות עדכניות..." (סע' 1 לחוזר). גם הפרשנות המילולית של המילה עדכון, מתיישבת יותר עם הגדרות עדכניות למחלות קיימות מאשר עם הוספת הגדרות למחלות חדשות.
בסעיף 3 של החוזר, מתווה המפקח על הביטוח עקרונות לעריכת תכנית לביטוח מחלות קשות, ומורה כך: "מבטח יבחן את הגדרות של מחלות קשות בתכנית הביטוח מעת לעת, ולפחות אחת לשלוש שנים, ויעדכן אותן, אם נדרש, בפוליסות שישווקו או יחודשו החל ממועד עדכון ההגדרות, באופן שהגדרת מחלה קשה המצוינת בתכנית הביטוח תתבסס על הגדרות רפואיות מקובלות ומקרים רפואיים חמורים של המחלה הקשה המנויה, שהם שכיחים." ודוק, אין מדובר בעדכון חד פעמי ובהוספת "מחלות חדשות", אלא בבחינה מחודשת של הגדרות המחלות הקיימות ושנהוג ממילא לכסותן בביטוח מחלות קשות.
בהתאם לכך, גם החובה שמוטלת על חברות הביטוח בסעיף 4 של החוזר, לאפשר למבוטחים "לעבור לפוליסה עם הגדרות עדכניות", אינה חובה חד פעמית שנגזרת מעדכון ההגדרות בחוזר של שנת 2013, כי אם חובה מתחדשת שחלה על המבטח כל אימת שהוא מעדכן את הגדרות המחלות הקשות שבפוליסה על פי העקרונות שהתווה המפקח.
זאת ועוד, ההבחנה שמבקש התובע לבצע בין "מחלות קיימות" לבין "מחלות חדשות", עומדת בניגוד למבנה הנספח לחוזר המפקח על הביטוח, שם מפורטת כל מחלה על פי ההגדרה הרווחת כיום (משמע, מחלה קיימת), תוך פירוט העדכון שיש לערוך והסיבות לעדכון. (ר' דוגמה בצילום מתוך הנספח לחוזר בסע' 6 לעיל). עינינו הרואות, כי העדכונים בחוזר המפקח על הביטוח מתייחסים – רובם ככולם – למחלות שנכללו בפוליסות קיימות, אלא שהתעורר צורך לעדכן את הגדרות המחלה.
סוף דבר
התובע ישלם לנתבעת שכר טרחת עורך דין בסך 7,500 ₪.
התשלום ישולם עד 10/9/20.
ניתנה היום, ט"ז אב תש"פ, 06 אוגוסט 2020, בהעדר הצדדים.
ישי קורן, שופט סגן נשיא
|