בית המשפט העליון דן בשאלת "תחולת כלל 'ייחוד העילה' על תביעות בגין נזקים שאינם נזקי גוף, שבוצעו בניזוק בתאונת דרכים
בית המשפט העליון |
|
|
רע"א 1519/20 |
|
|
לפני: |
כבוד השופט י' עמית |
|
כבוד השופט נ' סולברג |
|
כבוד השופטת י' וילנר |
המבקשת: |
פלונית |
|
ג ד |
המשיבות: |
1. רעות- שרות נשים סוציאלי |
|
2. מגדל חברה לביטוח בע"מ |
בקשת רשות ערעור על פסק דינו של בית המשפט המחוזי ירושלים בת"א 018654-04-19 שניתן ביום 29.01.2020 על ידי כבוד השופטים ג' כנפי-שטייניץ, א' רומנוב וד' כהן-לקח |
פסק-דין |
השופט י' עמית:
בקשת רשות ערעור על פסק דינו של בית המשפט המחוזי בירושלים (כב' השופטים ג' כנפי-שטייניץ, א' רומנוב ו-ד' כהן-לקח) מיום 29.1.2020 בע"א 18654-04-19, בגדרו נדחה ערעור המבקשת על פסק דינו החלקי של בית משפט השלום בירושלים (כב' השופטת ק' מילר) מיום 19.3.2019 בת"א 8721-11-18.
בטענה זו של המבקשת אדון להלן.
המסגרת הנורמטיבית
סעיף 2 לחוק הפיצויים קובע כי "המשתמש ברכב מנועי (להלן – הנוהג) חייב לפצות את הנפגע על נזק גוף שנגרם לו בתאונת דרכים שבה מעורב הרכב". סעיף 1 לחוק מגדיר "נזק גוף" בתור "מוות, מחלה, פגיעה או ליקוי גופני, נפשי או שכלי לרבות פגיעה בהתקן הדרוש לתפקוד אחד מאברי הגוף שהיה מחובר לגוף הנפגע בעת אירוע תאונת הדרכים".
סעיף 4 לחוק הפיצויים קובע כדלקמן:
תרופה על נזק גוף
4.(א) על זכותו של נפגע לפיצוי על נזק גוף יחולו הוראות סעיפים 19 עד 22, 76 עד 83, 86, 88 ו-89 לפקודת הנזיקין [נוסח חדש] (להלן - פקודת הנזיקין), ואולם –
(1) בחישוב הפיצויים בשל אבדן השתכרות ואבדן כושר השתכרות לא תובא בחשבון הכנסה העולה על שילוש השכר הממוצע במשק [...]
(2) [...]
(3) הפיצויים בשל הנזק שאינו נזק ממון לא יעלו על מאה אלף לירות; שר המשפטים, בהתייעצות עם שר האוצר ובאישור ועדת החוקה חוק ומשפט של הכנסת, רשאי להגדיל סכום זה.
(ב) הסכום המקסימלי לפי סעיף קטן (א)(3) יהיה צמוד למדד המחירים לצרכן [...] שר המשפטים רשאי, באישור ועדת החוקה חוק ומשפט של הכנסת, לקבוע בתקנות מבחנים לחישוב הפיצויים באותה פסקה.
(ג) [...]
מכוח סמכותו לפי סעיף 4(ב) לחוק, התקין שר המשפטים את תקנות פיצויים לנפגעי תאונות דרכים (חישוב פיצויים בשל נזק שאינו נזק ממון), התשל"ו-1976, (להלן: התקנות). כך קובעת תקנה 2:
חישוב הפיצויים
(1) שני פרומיל מן הסכום המקסימלי כפול מספר הימים שבו היה הניזוק מאושפז בבית חולים, במוסד לטיפול בחולים או בנכים בשל התאונה;
(2) אחוז אחד מן הסכום המקסימלי כפול אחוזי הנכות לצמיתות שנגרמה לניזוק כתוצאה מן התאונה; לענין זה, "אחוזי הנכות" – כפי שנקבעו בהתאם למבחנים שבתוספת לתקנות הביטוח הלאומי (קביעת דרגות נכות לנפגעי עבודה), תשט"ז-1956.
(ב) לא היה הנפגע זכאי לפיצוי לפי תקנת משנה (א) או שסבל נזק שאינו נזק ממון שאינו מכוסה על ידי אותה תקנה, יהיה סכום הפיצויים, הסכום שהוסכם עליו או שייפסק, ובלבד שהסכום לא יעלה על עשרה אחוזים מהסכום המקסימלי.
סעיף 8(א) לחוק הפיצויים קובע כלל ייחוד עילה ומורה כדלקמן:
ייחוד העילה
הרקע לבקשה
בית המשפט ציין שקבלת עמדת המבקשת, כך שיתאפשר לה להגיש תביעה נפרדת בגין הפגיעה באוטונומיה, עלולה להוביל להבחנות מלאכותיות ובלתי רצויות. למשל, במקרה שבוצע ניתוח ללא הסכמה מדעת של נפגע תאונת דרכים. לשיטת המבקשת – ולנוכח ע"א 3765/95 חוסיין נ' טורם, פ"ד נ(5) 573 (1996) (להלן: עניין חוסיין), שם נקבע כי זכותו של נפגע תאונת דרכים לפי חוק הפיצויים כוללת גם פיצוי בגין רשלנות רפואית בטיפול בו בעקבות התאונה – פיצוי בגין נזקי הגוף שנגרמו בניתוח ובגין הנזק הבלתי ממוני שנלווה להם, ייתבע לפי חוק הפיצויים, ואילו פיצוי בגין פגיעה באוטונומיה ייתבע בתביעה נפרדת. זאת, בניגוד לע"א 2278/16 פלונית נ' מדינת ישראל (12.3.2018) (להלן: עניין פלונית), שם נקבע כי אין להפריד במקרים כאלה בין נזק בלתי ממוני לבין נזק של פגיעה באוטונומיה.
בית המשפט עמד על כך שכלל ייחוד העילה מעורר קשיים. כך, הוא עלול לגרום להרתעת-חסר בקרב מזיקים שלא יישאו בעלות התנהגותם הרשלנית, באופן שפוגע גם בתחושת הצדק. כמו כן, מוטלות הגבלות על גובה הפיצוי בגין הנזק הבלתי ממוני שניתן לקבל מכוח חוק הפיצויים והתקנות. יחד עם זאת, צוין כי קשיים אלו אינם ייחודיים למקרה של פגיעה באוטונומיה, והפסיקה עמדה על כך שחלק מהם מובְנים בתכליות ההסדר, מתוך הנחה שיתרונותיו עולים על חסרונותיו. לכן, נקבע, אין בקשיים אלו כדי להצדיק החרגה של פגיעה באוטונומיה מכלל ייחוד העילה.
בית המשפט הזכיר את טענת המבקשת, לפיה גם אם ייקבע שעליה לתבוע לפי חוק הפיצויים פיצוי בגין פגיעה באוטונומיה, הרי שאין לקבוע שגובה הפיצוי בהקשר זה מוגבל לפי התקנות. נקבע כי אין זה המקום להידרש לטענה זו, וכי "יתכן שיש מקום למצוא דרך לפיצוי נפרד בגין נזק זה מחוץ למגבלות על נזק בלתי ממוני לפי חוק הפיצויים; יתכן והדבר נתון רק בידי המחוקק".
עוד נקבע כי אין לקבל את טענת המבקשת, לפיה אנשי הצוות הרפואי פגעו "במתכוון" באוטונומיה שלה; כי כתב התביעה לא הציג עילות חוזיות נגד המשיבה 1; וכי טענות המבקשת בעילה של לשון הרע הן כלליות ולקוניות, ועליה לתקן את כתב התביעה בהקשר זה.
בית המשפט המחוזי ציין כי פסק הדין החלקי מניח שהמעשים המיוחסים לצוות הרפואי בכתב התביעה עולים כדי פגיעה באוטונומיה, משלא הייתה מחלוקת בין הצדדים בשאלה זו. עם זאת, בית המשפט המחוזי ציין ש"ספק רב" בעיניו אם אכן מדובר בפגיעה באוטונומיה, כפי שמונח זה פורש בפסיקה, ו"דומה כי די היה בכך כדי להביא לסילוק על הסף של התביעה". אולם, לצורך הדיון, בית המשפט המחוזי יצא מנקודת הנחה שהמבקשת מעלה טענות שמתארות פגיעה באוטונומיה.
בית המשפט עמד על כך שנזק בלתי ממוני מתייחס למגוון רגשות שליליים, ובמידה שהוא נגרם כתוצאה מטיפול רפואי לנפגע בתאונת דרכים, הרי שהוא מזכה בפיצוי בגין נזקי גוף לפי חוק הפיצויים. עוד צוין כי הלכה היא שפיצוי בגין פגיעה באוטונומיה ניתן בשל רגשות שליליים שנגרמו לתובע. מכאן נקבע שתחושות שליליות שנגרמו מפגיעה באוטונומיה במהלך טיפול רפואי לנפגע בתאונת דרכים, הן ביטוי של נזק לא ממוני שנגרם בתאונת הדרכים וכתוצאה ממנה, ולפיכך כלל ייחוד העילה חל עליהן.
בית המשפט המחוזי ציין אף הוא כי גישת המבקשת תוביל לפיצול לא רצוי של הדיון בין שתי ערכאות; וכי אין טעם "להעצים ולהאדיר" בהקשר זה רגשות שליליים הנובעים מפגיעה באוטונומיה על פני רגשות שליליים אחרים. לגבי בקשתה החלופית של המבקשת, שייקבע כי היא זכאית לקבל פיצוי נפרד בגין פגיעה באוטונומיה במסגרת חוק הפיצויים, בית המשפט ציין כי "דומה, כי יש טעם של ממש בדבריו של בית משפט השלום" בהקשר זה (ראו לעיל בפסקה 4), וכי הסמכות להכריע בשאלה זו מסורה למותב שדן בתביעת המבקשת לפי חוק הפיצויים.
באשר לטענותיה הנוספות של המבקשת, נקבע שכתב התביעה לא מגלה בסיס מספק לתביעה בעילה חוזית; וכי לא ניתן לומר שהנזק לו טוענת העותרת, נגרם לה על-ידי הצוות הרפואי "במתכוון".
תמצית טענות הצדדים
לגוף הדברים, טענתה המרכזית של המבקשת היא שפגיעה באוטונומיה שאירעה במהלך טיפול רפואי שניתן לנפגע תאונת דרכים, אינה בבחינת "נזק גוף" כמשמעותו בכלל ייחוד העילה. לגישת המבקשת, יש לפרש בצמצום את כלל ייחוד העילה, כדי למזער את הפגיעה בזכות החוקתית לגישה לערכאות. זאת, בשים לב לעובדה שהמחוקק לא התייחס לסוגיה הנדונה, שכן עילת הפגיעה באוטונומיה נולדה לאחר חקיקת חוק הפיצויים. עוד לטענת המבקשת, הימנעות בית משפט השלום ובית המשפט המחוזי מלקבוע כי במסגרת תביעתה לפי חוק הפיצויים היא זכאית לפיצוי בגין הפגיעה באוטונומיה, סותרת בין היתר את ההלכה שנקבעה בע"א 8535/01 ליפשיץ נ' מדינת ישראל, משרד הבריאות, פ"ד נז(6) 656 (2003) (להלן: עניין ליפשיץ), לפיה – לשיטת המבקשת – לא ניתן למנוע הגשת תביעה נפרדת ביחס לנזק מסוים, כשלא ניתן לקבל בגינו פיצוי לפי חוק הפיצויים.
המבקשת טענה, בין היתר, כי המחלוקת בשאלה אם פגיעה באוטונומיה היא ראש נזק עצמאי, או שמא היא רכיב בראש הנזק של "כאב וסבל", איננה רלוונטית לענייננו. זאת, שכן בנסיבות המקרה דנן, אין ספק שמדובר בראש נזק נפרד, משמדובר בשני אירועים נפרדים: הכאב והסבל נגרמו כתוצאה מתאונת הדרכים עצמה, ואילו הפגיעה באוטונומיה נגרמה בעת הטיפול הרפואי. המבקשת הוסיפה כי בית המשפט המחוזי פירש באופן שגוי את הלכת חוסיין. לשיטתה, בעוד שהלכה זו עוסקת בזהות הגורם שיישא בתשלום הפיצוי בגין נזקי גוף לפי חוק הפיצויים, בית המשפט החיל את ההלכה על נזקים שלשיטתו-הוא אינם מזכים בפיצוי לפי חוק זה. עוד גרסה המבקשת שקבלת עמדתה מוצדקת משיקולי מדיניות שונים. בין היתר, נטען שאפשרות להגיש תביעה נפרדת בגין פגיעה באוטונומיה, תצמצם את הרתעת החסר שקיימת ממילא בקרב מוסדות רפואיים, בכל הנוגע לשמירה על זכויותיהם של מטופלים שנפגעו בתאונת דרכים.
עוד נטען כי קביעת בית המשפט המחוזי, לפיה ישנו ספק אם בכלל מדובר בפגיעה באוטונומיה ודי היה בכך כדי לסלק את התביעה על הסף – היא קביעה שגויה; וכי כלל ייחוד העילה אינו חל בעניינה של המבקשת, גם מאחר שכתב התביעה מגלה עילת תביעה חוזית נגד המשיבה 1, ומאחר שהצוות הרפואי פגע בה ב"מתכוון".
דיון והכרעה
פגיעה באוטונומיה, כפי שהוכרה בפסיקה, מסבה לנפגע נזק בלתי ממוני (ראו לעניין זה דברי המשנה לנשיא א' ריבלין בע"א 1303/09 קדוש נ' בית החולים ביקור חולים, בפסקה 45 לפסק דינו (5.3.2012); ראו גם ע"א 4576/08 בן-צבי נ' היס, בפסקה 26 לפסק דיני (7.7.2011) (להלן: עניין בן-צבי)). בתוך כך, כפי שציין בית המשפט המחוזי, פיצוי בגין פגיעה באוטונומיה ניתן בעטיו של נזק סובייקטיבי, שבא לידי ביטוי במגוון של תחושות שליליות שגרמה התנהגות המזיק (ראו ע"א 10085/08 תנובה – מרכז שיתופי נ' עזבון המנוח תופיק ראבי ז"ל, בפסקה 40 לפסק דינה של השופטת (כתוארה אז) א' חיות (4.12.2011); עניין פלונית, בפסקה 23). על משמעות הפגיעה באוטונומיה בהקשר הרפואי עמדתי בהרחבה במאמרי "סוס הפרא של הפגיעה באוטונומיה" ספר שטרסברג-כהן 465 (2017). בין היתר, ציינתי שם כך:
"הפגיעה באוטונומיה נובעת אפוא מהיעדר הסכמה מדעת, ובהקשר של רשלנות רפואית, רק בהיעדר הסכמה מדעת עקב הפרה של חובת הגילוי מצד הרופא יכולה להישמע טענה לפגיעה באוטונומיה. הזכות לאוטונומיה היא זכותו של אדם לשלוט בסיפור חייו, זכותו להפעיל את כוח הבחירה לשם קבלת החלטה מושכלת על פי המידע המלא שצריך להיות מובא בפניו; זכותו שיעזבוהו לנפשו, וזכותו שלא יתערבו בגופו ללא הסכמתו, שניתנה מדעת. מקום שבו בית המשפט מגיע למסקנה שלא הופרה חובת הגילוי, למשל מאחר שהמידע שלא נמסר לא היה מהותי לקבלת החלטה, ממילא לא נפגעה הזכות לאוטונומיה" (שם, בעמ' 468-467).
(וראו בהקשר זה גם עניין בן-צבי, בפסקאות 24, 28 לפסק דיני; עניין פלונית, בפסקה 23). ודוק: אין חולק כי פגיעה באוטונומיה יכולה להיגרם לא רק בהקשר רפואי. אך במקרה דנן, יש קושי לסווג את הפגיעה הנטענת במערערת כפגיעה באוטונומיה, ולכאורה די היה בכך כדי לדחות את טענתה.
עם זאת, ולצורך הדיון העקרוני, אניח כי ייתכנו מקרים בהם במהלך טיפול רפואי שניתן לנפגע תאונת דרכים נגרמה לו פגיעה באוטונומיה שהסבה לו תחושות שליליות שונות. תחושות אלה הן בגדר נזק בלתי ממוני (ראו עניין פלונית, בפסקה 23).
על רקע זה, השאלה הטעונה הכרעה היא אחת: האם נזק בלתי ממוני, שנגרם כתוצאה מטיפול רפואי רשלני בנפגע תאונת דרכים, חוסה תחת כלל ייחוד העילה הקבוע בסעיף 8 לחוק הפיצויים? אומר כבר עתה כי אני סבור שהתשובה לכך חיובית. אסביר.
"הטיפול הרפואי בא באופן צפוי בעקבות תאונת הדרכים. גם אירוע של טיפול רפואי רשלני צריך לצפות הנהג הפוגע, אין זה אירוע עצמאי והנזק שהוסב בו אינו נזק רחוק. מכאן שהנהג המזיק אחראי גם לנזקים שנגרמו כתוצאה מהטיפול הרשלני. לעומת זאת, גרימת נזק מכוון בבית-החולים, דרך משל, היא אמנם אירוע מובחן אך זהו אירוע שאין הנהג צריך לצפותו, ועל-כן הנזק הנוסף הזה רחוק" (עניין לנדרמן, בפסקה 14 לפסק דינו של המשנה לנשיאה א' ריבלין).
האם יש מקום להבחין בין נזק גוף שאירע בעקבות רשלנות רפואית בטיפול בנפגע תאונת דרכים (נזק הנכנס בגדרו של חוק הפיצויים) לבין נזק בלתי ממוני שנגרם בעקבות רשלנות רפואית בטיפול כאמור? התשובה על כך שלילית. זה גם זה אינם בגדר "נזק רחוק", ושניהם נכנסים בגדרו של חוק הפיצויים.
במילים אחרות, לענייננו, ניתן לחלק את הנזק שנגרם בעקבות תאונת דרכים לארבעה סוגים: (1) נזק גוף כתוצאה ישירה מהתאונה; (2) נזק בלתי ממוני כתוצאה ישירה מהתאונה; (3) נזק גוף כתוצאה מרשלנות רפואית בטיפול בעקבות התאונה; (4) נזק בלתי ממוני כתוצאה מרשלנות בטיפול הרפואי בעקבות התאונה. משעה שאין חולק כי שלושת סוגי הנזק הראשונים נכנסים בגדרו של חוק הפיצויים, ברי כי אין מקום להחריג את סוג הנזק הרביעי ולהוציאו מגדרי חוק זה. הטענה כי סוג הנזק הרביעי הוא בגדר "נזק רחוק" שיש לפסוק בגינו פיצויים נפרדים בתביעה לפי פקודת הנזיקין, יוצרת הבחנות מלאכותיות שאינן עולות בקנה אחד עם לשון החוק והתקנות, וחותרת תחת הגיונו ותכליתו של הסדר הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים. אסביר.
"אין בחוק הפיצויים או בתקנות הפיצויים הגדרה של נזק שאינו נזק ממון. לכאורה, כל מה שאינו נזק של ממון נכלל בו. מכל מקום, מקובל ומוסכם, שפרט לכאב ולסבל נכללים בו אובדן הנאת החיים וקיצור תוחלת חיים, אשר בוודאי אינם נזק ממוני. אכן, קיצור תוחלת חיים הוכר בפסיקה כראש נזק נפרד, אך כראש נזק הנכלל במסגרת הנזק הלא ממוני [...] הסדר הפיצויים בגין נזק שאינו נזק ממון אשר בתקנות בא לכסות את כל הנזקים הנכללים תחת כותרת זו של נזק שאינו נזק ממון, כולל הנזק בגין קיצור תוחלת חיים. על-כן אין כל יסוד לסברה כי חישוב הנזק על-פי התקנות מצומצם לנזק בגין כאב, סבל וצער בלבד" (שם, בעמ' 836-835; ההדגשה הוספה – י"ע).
מהאמור לעיל נמצאנו למדים כי חוק הפיצויים והתקנות נועדו לפצות גם בגין נזקים בלתי ממוניים (סוג הנזק) שנגרמו כתוצאה מטיפול רפואי רשלני בנפגע בתאונת דרכים (תהליך גרימת הנזק).
תחילה ייאמר כי אין מחלוקת שחוק הפיצויים לא נועד לפצות בגין נזקי רכוש (ראו למשל אנגלרד, בעמ' 310), ולכן אין בטענת המערערת בהקשר זה כדי לסייע בידה. תביעה בגין נזקי רכוש שנגרמו כתוצאה מתאונת דרכים מבוססת על עילה משפטית שונה מתביעה בגין נזק גוף שנגרם כתוצאה מאותה תאונה, הגם שמסכת העובדות אשר מקימה את עילות התביעה היא זהה. כמו כן, מטענת המערערת לפיה הנזק הנדון אינו בגדר נזק גוף, עשוי להשתמע כי לטענתה מדובר בנזק בלתי ממוני "טהור", ולכן לא ניתן להתייחס אליו כאל נזק גוף. לטעמי, אין לקבל טענה זו בהקשר הנדון. יפים לעניין זה דבריו של המשנה לנשיאה (בדימוס) א' ריבלין:
"במקרים רבים הניסיון להבחין בין נזק נפשי 'טהור' לבין נזק 'פסיכו-פיסי' נדון לכישלון. לא אחת ההבחנה בין שני טיפוסי הנזקים היא מלאכותית ואף בלתי-אפשרית" (ע"א 9466/05 שוויקי נ' מדינת ישראל, בפסקה 12 לפסק דינו (16.3.2008); ראו גם גלעד – גבולות האחריות, בעמ' 928).
זאת ועוד. גם בנוגע לנזקים הנובעים מפגיעה באוטונומיה, כתב המשנה לנשיאה ריבלין כך:
"בפסק הדין אשר ניתן בפרשת עלי דעקא זכתה המערערת בפיצויים בגין 'נזק לא גופני', שנגרם לה עקב הפגיעה באוטונומיה, בשל שבוצע בגופה ניתוח מבלי שניתנה לכך הסכמתה המודעת. בפועל נגרם לה נזק גוף נפשי" (ההדגשה הוספה – י"ע) (אליעזר ריבלין "פיצויים בגין נזק לא מוחשי ובגין נזק לא ממוני – מגמות הרחבה" ספר שמגר – מאמרים ג 21, 43 (2003)).
ואכן, אינני סבור כי ניתן להפריד בין המעשים שמייחסת המערערת לצוות הרפואי, שגרמו לשיטתה לנזק הנדון, לבין פציעתה בתאונת הדרכים. פציעה זו היא שאילצה את המערערת להשתמש בטיטול, שלטענתה לא הוחלף בתדירות הנדרשת; נפילות המערערת, שלטענתה נגרמו מכך שהצוות הרפואי אילץ אותה לצעוד, אינן ניתנות לניתוק מפציעתה; וכך גם כמובן טענותיה בדבר כאבים, שלטענתה זכו להתעלמות הצוות הרפואי.
כבר בעניין חוסיין, הועלתה מצד המערערים הטענה כי "פירוש הוראת סעיף 8(א) כהוראה מהותית, באופן המונע תביעות השתתפות כלפי מי שאחראים לנזק שנגרם עקב רשלנות רפואית, פוגע בתכלית דיני הנזיקין להרתיע רופאים ומוסדות רפואיים מדרכי פעולה רשלניות" (שם, בעמ' 587). בית המשפט קבע שם כי טענה מסוג זה היא במישור הדין הרצוי, וקבלתה מצריכה שינוי חקיקתי. אף שקביעה זו התייחסה לשאלה אם לאפשר לאחראים לנזק לפי חוק הפיצויים להגיש תביעת השתתפות נגד מי שתרמו לנזק ברשלנותם, להבדיל מהאפשרות של הניזוק עצמו להגיש תביעה נפרדת – הרי שכוחה יפה גם ביחס לטענת המערערת.
"המחוקק ביקש ליצור מנגנון, אשר לא יהיה חשוף לקשיים הכרוכים בשיטת האשם. הוא ביקש ליצור מנגנון מהיר ויעיל לבירו[ר]ן של תביעות אלה. הוא ביקש לייעל ולפשט את הדיון בהן על-ידי ייתור הדיון בשאלת האחריות. הוראת ייחוד העילה שבחוק הפיצויים נועדה להגשים תכלית זו [...] המחוקק ביקש ליצור מעין מערכת סגורה, שבה לא יהיה על בתי המשפט להידרש לסבך הסוגיות והשאלות המתעוררות בשיטת האשם. זהו תפקידה של הוראת ייחוד העילה [...] פרשנות הוראה זו כהוראה דיונית, באופן שיתאפשרו תביעות חזרה נגד מעורבים רשלניים, תסכל תכלית חקיקתית זו, ותאפשר הכנסת שאלות של אשם 'בדלת האחורית'. לא לכך כיוון החוק" (שם, בפסקה 14).
לדידי, והדברים צריכים להיאמר בקול צלול וברור, אין מקום למתן פיצוי נפרד בגין פגיעה באוטונומיה במסגרת תביעה לפי חוק הפיצויים. מי שתובע על פי חוק הפיצויים מצוי בגדרי כלל ייחוד העילה וככזה "נתון בתביעתו כנגד המשתמש ברכב לתקרת הפיצוי הקבועה בחוק הפיצויים, וחישוב הנזק לא נעשה על-פי הנתונים האינדיווידואליים כי אם בגבולות הקבועים בחוק; לעתים נתון הפיצוי גם בסד נוקשה של נוסחאות" (עניין ליפשיץ, פסקה 1 לפסק דינו של השופט א' ריבלין; ראו גם אנגלרד, בעמ' 308). על הפן האובייקטיבי של מבחני חישוב הנזק הבלתי ממוני במסגרת חוק הפיצויים והתקנות, המתעלמים ממידת הסבל האינדיווידואלי, הושמעה ביקורת (ראו אנגלרד, בעמ' 345 והאסמכתאות שם). יחד עם זאת, יצוין כי בהסדרים של אחריות חמורה ומוחלטת, קביעת תקרות לחבות עשויה להיות מוצדקת, בין היתר משיקולים של עלות הביטוח וגובה הפרמיות (גלעד – סיבתיות, בעמ' 40). במישור הדין הקיים, חוק הפיצויים נועד להעניק פיצוי בגין נזקים בלתי ממוניים בכפוף למנגנון חישוב הפיצויים הקבוע בחוק ובתקנות.
בעניין פלונית, הוכרעה המחלוקת בשאלה אם יש מקום לפיצוי נפרד בגין הפגיעה באוטונומיה, בנוסף לפיצוי על הנזק הממוני והלא ממוני שנפסק בתביעת נזקי גוף (שם, בפסקה 22). פסק הדין בעניין פלונית ניתן פה אחד, והשורה התחתונה שבו היא ש"אין להוסיף פיצוי בגין פגיעה באוטונומיה לצד פיצוי בגין כאב וסבל". אביא מהדברים שנאמרו שם:
"איננו נוהגים לפרוס את הנזק הלא ממוני לפרוסות. בתי המשפט נוהגים לעתים להבחין בין 'כאב וסבל' לבין 'קיצור תוחלת חיים' ולעיתים אף הכירו בבית אב שלישי בדמות 'אבדן הנאות חיים'. הנזק שנגרם בשל פגיעה באוטונומיה הוא סוג של נזק נפשי, לצד סוגים, זנים ותת-מינים של רגשות ותחושות, המסתופפים כולם תחת המטרייה של נזק לא ממוני. כפי שבתי המשפט אינם נוהגים לפסוק פיצוי נפרד עבור צער, בושת, אי-נוחות, כעס, השפלה, טרדה, פחד, אבדן אמון בבני אדם וכיו"ב, אין מקום לפסוק פיצוי נפרד עבור אותן תחושות שליליות תוצאתיות כאשר הן נובעות משלילת זכות הבחירה. ובקיצור, אין מקום להציב בנפרד את מגוון התחושות הנובעות מהפגיעה באוטונומיה, לצד אותם שניים-שלושה בתי אב המוכרים בנזק הלא ממוני" (שם, בפסקה 23).
הלכת פלונית סותמת אפוא את הגולל על טענתה החלופית של המערערת. כפי שאובדן הנאות חיים וקיצור תוחלת חיים נכנסים בגדרו של המונח "נזק בלתי ממוני" בחוק הפיצויים, כך גם מגוון הרגשות השליליים שחוותה המערערת בהיותה מטופלת בבית החולים.
ש ו פ ט
השופטת י' וילנר:
(א) פגיעה באוטונומיה
"יש לראות... בפגיעה בכבודו של אדם ובזכותו לאוטונומיה, הטבועה בביצוע פרוצדורה רפואית בגופו שלא בהסכמתו המודעת, משום נזק בר-פיצוי בדיני הנזיקין. הפגיעה, שלא כדין, ברגשותיו של אדם כתוצאה מאי-כיבוד זכותו היסודית לעצב את חייו כרצונו, מהווה פגיעה ברווחתו של אותו אדם, והיא נכנסת לגדר הגדרת 'נזק' האמורה [בסעיף 2 לפקודת הנזיקין [נוסח חדש] (להלן: פקודת הנזיקין), י.ו.]" (שם, בעמוד 575; ההדגשה הוספה, י.ו.).
(ראו גם: צחי קרן-פז "פיצוי בשל פגיעה באוטונומיה: הערכה נורמטיבית, התפתחויות עכשוויות ומגמות עתידיות" המשפט יא 187, 191-189 (התשס"ז); אסף יעקב "דא עקא דעקה – גלגוליה של פגיעה באוטונומיה" משפטים מב 5, 14-9, 17-16 (2012); יצחק עמית "סוס הפרא של הפגיעה באוטונומיה" ספר שטרסברג-כהן 465, 468-467 (אהרן ברק, יצחק זמיר, אבנר כהן, מורן סבוראי ואלעד עפארי עורכים, 2017)).
אף אני סבורה, אם כן, כי למערערת לא עומדת הזכות לתבוע את המשיבה 1 בגין פגיעה באוטונומיה, ומשכך יש לבחון את טענותיה לנזקים כאמור כטענות בדבר תחושות שליליות העולות כדי נזק לא ממוני (וראו בפסקה 12 לחוות דעתו של חברי, השופט י' עמית).
(ב) נזק לא ממוני הנובע מטיפול רפואי רשלני
ש ו פ ט ת
השופט נ' סולברג:
המערערת ביקשה רשות לערער על פסק דינו של בית המשפט המחוזי, בטענה שלא קבע מסמרות בשאלה האם 'פגיעה באוטונומיה' הריהי ראש נזק עצמאי בר-פיצוי על-פי חוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים, התשל"ה-1975 (להלן: חוק הפיצויים). דא עקא, בית המשפט המחוזי לא צריך היה להידרש לעניין זה, משום שלפניו לא היה אלא ערעור על החלטת בית משפט השלום למחוק על הסף את תביעתה של המבקשת נגד המשיבה 1 בגין 'פגיעה באוטונומיה', החלטה שנומקה בכך שכלל 'יחוד העילה' המעוגן בסעיף 8(א) לחוק הפיצויים חל גם באשר לפגיעה זו. בית המשפט המחוזי קבע כי צדק בית משפט השלום, לא דן – ולא צריך היה לדון – בשאלה האם 'פגיעה באוטונומיה' היא נזק בר-פיצוי, בנפרד מן הפיצוי הלא ממוני על-פי חוק הפיצויים. החלטת בית משפט השלום שהועמדה לערעור בבית המשפט המחוזי התמצתה בקביעתו כי אין מקום לתביעה עצמאית נפרדת, שלא במסגרת תביעה על-פי חוק הפיצויים, בגין ה'פגיעה באוטונומיה'. הא ותו לא; ממילא, כטענת המשיבה 2, לא צריך היה בית המשפט המחוזי להפליג למחוזות אחרים ולהיזקק לשאלה הנ"ל שהעלתה המערערת בבקשת הרשות לערער. ברם, משהיגענו עד הלום, אצרף את הסכמתי לפסק דינו הממצה של חברי, השופט י' עמית: (א) המעשים שהמערערת טוענת שנעשו בידי הצוות הרפואי, אין בהם משום 'פגיעה באוטונומיה' על-פי ההלכה הפסוקה; (ב) 'פגיעה באוטונומיה' אינה מזכה בפיצוי נפרד במסגרת תביעה לפי חוק הפיצויים, מחמת כלל 'יחוד העילה'.
ש ו פ ט
הוחלט כאמור בפסק דינו של השופט י' עמית.
ניתן היום, כ"א באב התש"ף (11.8.2020).
י' עמית, נ' סולברג, י' וילנר
ש ו פ ט |
ש ו פ ט |
ש ו פ ט ת |