בית המשפט דן בשאלה האם נתבעת חבה באחריות על נזקי תובע, שנפגע בנסיבות שנויות במחלוקת?
|
בבית המשפט העליון בשבתו כבית משפט לערעורים אזרחיים |
|
ע"א 2775/19 |
||
לפני: |
כבוד השופט י' עמית |
|
כבוד השופט ד' מינץ |
|
כבוד השופט ע' גרוסקופף |
המערערת: |
מדינת ישראל |
|
נ ג ד |
המשיב: |
פלוני |
ערעור על פסק דינו של בית המשפט המחוזי בירושלים בת"א 29971-09-11 שניתן ביום 3.3.2019 על ידי כבוד השופט אריה רומנוב |
פסק-דין |
השופט י' עמית:
ערעור על פסק דינו של בית המשפט המחוזי בירושלים (כב' השופט א' רומנוב) בת"א 29971-09-11 מיום 3.3.2019. הערעור נסב על השאלה אם המערערת חבה באחריות על נזקי המשיב, שאיבד אחת משתי עיניו בנסיבות שנויות במחלוקת.
רקע עובדתי וההליך קמא
בערב יום 27.6.2010, המשיב עבד בחנות המכולת של משפחתו הממוקמת ברחוב אלבוסתאן (להלן: החנות), סמוך לכניסה המערבית לסמטה המובילה לציר התימנים.
קרוב לשעה 21:30 בערב, שהתה העדה נאפיזה בבית משפחתה הסמוך לבית הדבש בציר התימנים. לפי הנטען, אל הבית נזרק רימון גז, ונאפיזה שהייתה אז בחודש השלישי להריונה, החלה לחוש ברע. למשמע זעקות חמותה של נאפיזה לעזרה, הגיעו אל הבית שלושה או ארבעה בחורים שנשאו את נאפיזה על ידיהם במורד המדרגות בסמטה לכיוון רחוב אלבוסתאן. בפתח המערבי של הסמטה עמד אמבולנס של הסהר האדום ומחוצה לו עמד חובש. הבחורים השלימו את הירידה במדרגות והתקרבו מרחק פסיעות מהאמבולנס, אז הניחו את נאפיזה על הרצפה ונמלטו מהמקום.
החובש פנה למשיב שעמד בפתח החנות וביקש את עזרתו בהכנסת נאפיזה לתוך האמבולנס. המשיב נענה לבקשה ויחד עם החובש החל להשכיב את נאפיזה על האלונקה. לטענת המשיב, בשלב זה הגיעו "ארבעה חיילים/שוטרים רעולי פנים" ואחד מהם כיוון לעברם נשק. המשיב חש כי נפגע פגיעה ישירה בצד הימני של פניו מחפץ חד, החזיק את פניו בידיו והחובש שהיה עמו צעק "ירו עלינו". מספר דקות לאחר מכן, המשיב פונה על ידי אמבולנס נוסף (לא זה שפינה את נאפיזה) לבית החולים אלמקאסד ובהמשך הועבר לבית החולים סנט ג'ון.
כחודש לאחר האירוע המשיב פנה למחלקה לחקירות שוטרים (להלן: מח"ש) בתלונה על "גרימת חבלה חמורה וירי מכוון של שוטרים...". במסגרת החקירה הועבר למח"ש באמצעות ב"כ המשיב תרמיל של רימון גז שלטענת משפחת המשיב אותר במקום האירוע. מסיכומי המערערת נלמד כי במסגרת החקירה לא נקבע ממה נפגע המשיב או ממי, ולא נקבע כי כוחות הביטחון פעלו שלא כדין.
בית המשפט לא מצא לתת לדו"חות אמבולנס הסהר האדום ובית החולים אלמקאסד משקל מכריע. מדו"חות אלה עולה לכאורה כי בניגוד לגרסתו של המשיב לפיה פונה לבית החולים סמוך לאחר פינויה של נאפיזה, הוא הגיע לבית החולים אלמקאסד כרבע שעה לפני שהאמבולנס שפינה את נאפיזה עזב את הזירה. אשר לנהג האמבולנס שפינה את נאפיזה, שלא זכר את האירוע, נקבע כי ייתכן שהנהג לא זכר את המקרה בשל חלוף הזמן או כי לא ראה את שהתרחש. עוד נקבע כי מסירת שמה של נאפיזה בשלב מאוחר של ההליך המשפטי אך מחזקת את גרסת המשיב, מכיוון שהמשיב דיווח על אודות האישה שסייע להכניס לאמבולנס, עוד בטרם ידע את זהותה ואם תוכל לסייע לו, וכי הסתירות שהתגלו בין העדויות אינן מערערות את גרסתו. בית המשפט ציין כי יתכן שכוח משטרה חשב שהמשיב נמנה על מפרי הסדר והחליט לירות עליו כדור ספוג, אך לא הוכח שהיתה לו סיבה לעשות כן, ומשכך מדובר בירי רשלני.
בית המשפט אף התייחס לאפשרות כי המשיב היה אחד ממפרי הסדר ונפגע במהלך פיזור ההתפרעויות, הגם שהיא חורגת מחזית המחלוקת שהוצבה על ידי הצדדים. בהקשר זה הוער, כי ירי של כדורי ספוג נעשה על ידי מי שעבר הכשרה מיוחדת, והיורה יכול וצריך היה לראות את תוצאות הירי. כוחות הביטחון לא הבחינו באדם שנפגע בעינו מכדור ספוג וחזקה עליהם כי היו מבחינים בפגיעת כדור ספוג בעינו של אחד מהמשתתפים והדבר היה מדווח. היעדר דיווח מעין זה מביא למסקנה כי האפשרות שהמשיב נפגע במהלך פיזור הפרות הסדר היא נמוכה.
תמצית טענות הצדדים
לשיטתה של המערערת, גרסתו של המשיב באשר לנסיבות פציעתו נתמכה רק בעדות שלו עצמו ובעדות אמו, שכלל לא הייתה עדה להתרחשות. נאפיזה, שהובאה כעדת ראיה מטעמו של המשיב, לא ידעה למסור פרטים רבים על האירוע ולמעשה לא אישרה את גרסת המשיב בנקודות המהותיות הצריכות לעניין. נטען כי האירוע לא יכול היה להתרחש כפי שתואר על ידי המשיב, וגרסתו נסתרה הן על ידי עדי המערערת שלא נקבע כי לא היו מהימנים, וכן בראיות אובייקטיביות כמו דו"חות הטיפול מבית החולים ואמבולנס הסהר האדום. לשיטת המערערת, הגרסה לפיה שוטרים רעולי פנים עזבו את מוקד ההתפרעויות וירו לעבר אישה וצעיר במקום שקט בקרבת אמבולנס היא גרסה חסרת היגיון ויש בה סתירות וחסרים, למשל בקשר לשעת האירוע ואופן הגעת המשיב לבית החולים. זאת ועוד, המערערת העלתה השערה המתיישבת עם אופן הפציעה ועם השכל הישר, ולפיה המשיב נפגע במסגרת הפרות הסדר שאירעו באותה השעה בסילוואן.
דיון והכרעה
בענייננו, נוכח התשתית העובדתית שהונחה בפניו וחריגות הסיטואציה הנטענת, בית המשפט המחוזי נדרש לבסס חלק מממצאיו על מסקנות שהסיק מהנתונים ומהעדויות שהוצגו בפניו. כמו כן, וכפי שיבואר להלן, להיבטים מסוימים בחומר הראיות לא ניתן משקל מספק או בכלל, והכוונה היא לדו"חות המתעדים את העברת המשיב ועדת הראיה נאפיזה באמבולנס הסהר האדום וגיליון הטיפול במשיב מבית החולים אלמקאסד. בכך, המקרה הנדון יכול להיכנס בגדרם של החריגים לכלל אי ההתערבות כפי שנטען על ידי המערערת.
תקנות 86-85 לתקנות סדר הדין האזרחי, התשמ"ד-1984 קובעות כלהלן:
הכחשה מפורשת
הכחשה מלאה
יכול הטוען לטעון כי נוכח טענות אלה, על הנתבע להעמיד גרסה פוזיטיבית בנוגע לאירוע העוולתי. ולא היא. ברגיל, נטל ההוכחה על התובע להוכיח את האירוע העוולתי הנטען ואת נסיבותיו, והנתבע רשאי להכחיש את האירוע או את נסיבותיו מחוסר ידיעה. כפי שציינתי בעבר, "על פי 'כללי המשחק' הרגילים הנוהגים בדיני הנזיקין, על תובע-ניזוק המבקש לזכות בפיצוי מנתבע-מעוול, להוכיח כי הנתבע גרם לנזקיו, במעשה עוולתי, ברמת הוכחה של מאזן ההסתברויות. ניזוק שלא מצליח להוכיח שהנתבע העומד מולו גרם לנזקו (נטל ההוכחה) בהסתברות של מעל 50% (רמת ההוכחה), לא יזכה בתביעתו. הכללים של נטל הוכחה ורמת הוכחה משקפים שתי תובנות יסוד במשפט האזרחי: 'המוציא מחברו עליו הראייה' (בבא קמא מו, ע"א); ועדיפה החלטה בינארית של הכל או לא כלום, על פני החלטה הסתברותית" (פסק דיני בע"א 6102/13 עצמון נ' חיפה כימקלים בע"מ, בפסקה 39 ((24.9.2015 אליו הפנתה המערערת). בנסיבות המקרה שבפנינו, אף לא מתקיים חריג המצדיק את העברת נטל ההוכחה אל כתפי הנתבע: לפי ההלכה שחזרה ונשנתה בפסיקה, סעיף 38 לפקודת הנזיקין [נוסח חדש] (להלן: פקודת הנזיקין) שעניינו בהעברת נטל הראיה לגבי דברים מסוכנים, לא יחול מקום שבו השימוש שנעשה בדבר המסוכן היה שימוש על פי ייעודו וטבעו (ע"א 1071/96 אלעבד נאצר נ' מדינת ישראל, פ"ד ס(4) 337, 355 (2006)), וגם החלת הכלל של "הדבר מעיד על עצמו" (סעיף 41 לפקודת הנזיקין) נדחתה בנסיבות בהן אדם נפגע כשנקלע, ולו כעובר אורח, למקום שבו נעשה שימוש מוצדק בנשק (שם, בעמ' 366; עוד ראו ע"א 6732/97 אבו אלעש נ' מדינת ישראל, בפסקה 8 (15.3.2006); ע"א 5621/97 התהת נ' מדינת ישראל, בפסקה 12 (26.3.2006)).
על כן, מקובלת עלי עמדתה העקרונית של המערערת כי היא לא הייתה חייבת להעמיד גרסה פוזיטיבית בנוגע לנסיבות פציעתו של המשיב, וכי על מנת לקבל את תביעתו לא די בקביעה כי גרסתו "אפשרית" כפי שעולה לפרקים מפסק דינו של בית המשפט המחוזי ויש להוכיח את התרחשותה במאזן ההסתברויות. נקודת המוצא של בית המשפט בעניין זה הייתה אפוא שגויה, ויש לדברים משמעות במקרה שבפנינו, שכן לפי פסק הדין, אילו המערערת הייתה טוענת באופן פוזיטיבי "כי התובע (המשיב – י"ע) נמנה על מפירי הסדר וכי הוא נפגע במהלך פעולות המשטרה להשבת הסדר על כנו, יתכן מאד שהתביעה הייתה נדחית" (פסקה 27 לפסק הדין, הדגשה הוספה). עניין זה הוביל את בית המשפט גם לקביעה לפיה האפשרות שהמשיב נפגע כשהשתתף בהפרות הסדר מהווה חריגה מחזית המחלוקת אותה הגדירו הצדדים (אף כי בית המשפט התייחס לתרחיש זה בבחינת "למעלה מן הצורך", פסקה 57 לפסק הדין). לשיטתי, די בנקודת מוצא שגויה זו, שנראה כי השליכה על מסקנתו הסופית של בית המשפט קמא, כדי להצדיק את התערבותה של ערכאת הערעור.
כאמור, בית המשפט אימץ את גרסת המשיב, קבע כי מהראיות שהובאו סביר יותר לקבוע כי הפגיעה נבעה מירי של כדור ספוג, ומכיוון שלא הוכח שהיתה לשוטרים סיבה לפגוע במשיב, מדובר בירי רשלני.
נקודת המוצא של הדיון תהא, בהתאם לקביעתו של בית המשפט המחוזי, כי המשיב נפגע בעינו בקשר להפרות הסדר, ככל הנראה מכדור ספוג. זאת, על אף שניתן לטעון כי קיים קושי באפיון הפגיעה כפגיעה מכדור ספוג בהיעדר חוות דעת פורנזית או עדות מטעם גורם מקצועי (ואעיר כי בית המשפט המחוזי היה מודע לקושי הנ"ל). לטעמי, קיימות ראיות התומכות במסקנה כי המשיב אכן נפגע מכדור ספוג. כך, במסמכים הרפואיים מבתי החולים מתוארת הפגיעה כפגיעה מכדור או מכדור גומי (בדו"ח הטיפול מחדר המיון של בית חולים אלמקאסד נרשם "R eye bullet injery", ובמקום אחר "Rt eye Robber Bullet injery" (השגיאות במקור); בדו"ח המתעד את ההעברה לבית החולים סנט ג'ון נרשם "Rt eye trauma Rub. B.""; ובמסמך שתואר כגיליון הקבלה של המשיב לבית החולים סנט ג'ון נרשם"Rt eye bullet injury 1 hour ago, he was carrying an injured child running when he was shot by an Israeli solider…", הדגשה הוספה). ככלל, יש משקל לגרסה הראשונה כפי שמופיעה ברישומי בית החולים, הגם שאין מדובר בכלל מוחלט. לכך יש להוסיף את דיווחו של המקור המשטרתי (מש/כא), שאף הוא בבחינת ראיה שיכולה לתמוך בגרסת המשיב בעניין זה.
גרסת המשיב כי נפגע מירי של שוטר בעת שסייע לאישה בהריון, סמוך למכולת המשפחתית ברחוב אלבוסתאן, עלתה כבר בתלונה שהגיש למח"ש באמצעות בא כוחו. התלונה נושאת את התאריך 25.7.2010 והתקבלה אצל מח"ש ביום 1.8.2010, כחודש לאחר האירוע (מע/7, מש/ט). שם, צוין כי "אישה בהריון בשנות העשרים לחייה נפגעה משאיפת עשן וגז מדמיע שנורו לעבר ביתה [...] אותה אישה הובלה באמבולנס באמצעות הפראמידיק ועוד כ-3-4 בחורים שהרימו אותה לכיוון האמבולנס [...] [המשיב] הבחין כי הבחורים הרפו מהאישה ההרה באופן פתאומי ופתחו במנוסה לעבר הכביש הראשי של שכונת אלבוסתאן. הפרמידיק שעזר לאותה אישה הבחין [במשיב] וקרא לו לבוא ולעזור [...] [המשיב] התכופף בכדי להחזיק אותה מכיוון הגפיים התחתונות במטרה להרימה וכשנזקף הסתכל לעבר מעלה המדרגות ואז הבחין בארבעה חיילים/שוטרים רעולי פנים (מדים ירוקים) כשאחד מהם מכוון נשק לעבר השלושה [...] פתאום הרגיש [...] שחפץ חד פוגע בו...". על עיקרי הגרסה ואזכור האישה ההרה חזר המשיב בהודעתו במח"ש מיום 5.8.2010. באותו שלב אזכור האישה היה ללא פרטים מזהים, ונטען על ידי המשיב כי גילה שמדובר בנאפיזה רק בשלב מאוחר יותר, במהלך ההליך המשפטי.
כאמור לעיל, במסמך הרפואי מבית החולים סנט ג'ון שנכתב סמוך לאחר האירוע (מע/8) תוארה הפגיעה במשיב כ- "…bullet injury 1 hour ago, he was carrying an injured child running when he was shot by an Israeli solider" (הדגשה הוספה – י"ע), ולטענת המערערת תיאור האירוע כאילו אירע בזמן שהמשיב נשא ילד פצוע לא עולה בקנה אחד עם הגרסה כי סייע לאישה בהריון, וניתן לסבור כי הוא מתיישב לכאורה יותר עם פינוי מזירת ההתפרעויות. מנגד, המשיב מצא חיזוק לגרסתו בראיון טלוויזיוני שנערך עמו בעודו שוכב מאושפז בבית החולים סנט ג'ון (מש/כב). לפי התמלול הקצר שהוגש מטעמו, בתגובה לשאלה אם הוא כועס על הישראלים ענה המשיב כי הוא "כועס על זה שהם פוגעים באנשים שלא עושים להם דבר. כל מי שרואים אותו מולם יורים בו". כשלעצמי, איני רואה כיצד הדברים תומכים ישירות בגרסתו של המשיב לגבי מיקומו בעת פציעתו.
אשר לפינויו של המשיב, בתלונה למח"ש, בכתב התביעה ובתצהירו (מש/ה), טען המשיב כי מספר דקות לאחר הפגיעה פונה באמבולנס אחר מזה שפינה את נאפיזה לבית החולים אלמקאסד. דו"ח אמבולנס המתעד את העברתו מזירת האירוע לבית החולים אלמקאסד לא אותר ולא הוגש במסגרת ההליך קמא. עם זאת, בגיליון חדר המיון של בית החולים אלמקאסד נרשם כי המשיב טופל בחדר המיון בשעה 09:30 (הכוונה ל-21:30) (מע/2, מש/ז).
המדובר בגיליון שנכתב באופן ידני על ידי הגורמים הרלוונטיים בחדר המיון, ויצוין כי כתב היד בגיליון לעיתים קשה לקריאה. המערערת הרחיבה בסיכומיה בעניין זה, והצביעה על כך שישנם שבעה מקומות שונים בטופס (שאורכו עמוד אחד) המיועדים למילוי שעת הטיפול על ידי צוות בית החולים, כשבגיליון הספציפי של המשיב מולאו חמישה מקומות בהם צוינה השעה 09:30 או סמוך לכך (המערערת טענה כי נדמה שבמקום אחד נרשמה השעה 09:32, אך כתב היד אינו ברור). הואיל ונאפיזה פונתה ממקום האירוע בשעה 21:45 והגיעה לבית החולים בשעה 21:50, אימוץ גרסתו של המשיב מחייב את המסקנה כי נכח גם הוא במקום האירוע בשעה 21:45 והגיע לבית החולים סמוך לשעה בה הגיעה נאפיזה או מספר דקות מאוחר יותר, קרי בשעה 21:50 או לקראת השעה 22:00. ברם, כפי שהוסבר, מגיליון חדר המיון עולה כי המשיב טופל בחדר המיון כבר בשעה 21:30, השעה שבה התקבלה הקריאה על האירוע אצל האמבולנס שפינה את נאפיזה; רבע שעה לפני שנאפיזה פונתה מהזירה; ועשרים דקות לפני שהגיעה אל בית החולים.
המערערת הצביעה על כך שבמסגרת ההליך קמא לא היתה מחלוקת בין הצדדים כי שעת הגעת המשיב לבית החולים אלמקאסד היתה 21:30 וכי ב"כ המשיב ביקש להגיש את גיליון חדר המיון בעצמו ועוד לפני שהוגש על ידי המערערת, כהוכחה לשעת הגעתו לבית החולים אלמקאסד (הודעת ב"כ המשיב מיום 18.5.2017, מע/3). משכך, לטענת המערערת, בית המשפט המחוזי לא היה רשאי מבחינה דיונית להגיע למסקנה אחרת ביחס לשעת ההגעה. עוד נטען כי לנוכח קיומו של מסמך רשמי של בית החולים ובהעדר טענה נגד מהימנותו, אין כל בסיס משפטי או עובדתי לפקפק באמינות הרישום, ואין לדרוש מהמערערת כנתבעת שאינה נושאת בנטל השכנוע, להביא לעדות את עורך המסמך.
יש ממש בטענות המערערת. כפי שנטען על ידה, ממבנה הטופס, כתב היד, וסוג העט שבו נעשה שימוש ניתן להסיק שהגיליון מולא לפחות על ידי שני אנשי צוות שונים (אחות הקבלה והרופא המטפל, וייתכן שגם על ידי גורם משרדי נוסף), וכולם נקבו בשעה 09:30 (או סמוך לכך) כשעת הטיפול. אכן, יש לקחת בחשבון את העובדה כי הטופס מולא באופן ידני, ייתכן שרק בדיעבד (לאחר הטיפול בחולה), ואולי בנסיבות של לחץ זמנים בשל חומרת הפגיעה או עומס בחדר המיון, מה שיכול להוביל לטעות בהערכת הזמנים. אף אין להוציא מכלל אפשרות כי השעה "עוגלה" או "הועתקה" מחלק אחד של הגיליון לאחר כפי שטען המשיב בהליך הנוכחי. עם זאת, פער הזמנים בין הגעתו של המשיב לבית החולים לבין הגעתה של נאפיזה עומד על כ-20 דקות, ובהינתן שמשך הנסיעה מזירת האירוע לבית חולים אלמקאסד אינו ארוך (כ-5 דקות נסיעה ב"זמן אמבולנס", כפי שנלמד מדו"ח הפינוי של נאפיזה) – מדובר בפער שאינו זניח, וספק אם טעות או "עיגול" שעת הטיפול יכולים להסבירו. כך, במיוחד, נוכח גרסתו של המשיב עצמו, לפיה פינויו מהזירה נעשה רק לאחר פינויה של נאפיזה.
עוד בהקשר זה, אשוב ואזכיר את המסמך שתואר כגיליון הקבלה של המשיב לבית החולים סנט ג'ון (מע/8), שם נכתב כי המשיב נפגע מ "bullet injury 1 hour ago… (הדגשה הוספה – י"ע)" כשהתאריך ושעת ההגעה שנכתבו באופן ידני היו 27/6/10, 22:10. גם מסמך זה יכול במידה מסוימת ללמד על שעת הפגיעה במשיב (למען שלמות התמונה אציין כי בראש המסמך מופיעים פרטי המשיב כשהם מוקלדים (רישום ממוחשב) ולפיהם הוא התקבל לבית החולים ביום 28/06/10 שעה 08:08, אך נדמה כי פרטים אלה צורפו למסמך בדיעבד באמצעות מדבקה, לאחר קבלתו הפורמלית של המשיב לבית החולים, ואיני מוצא לייחס להם משקל).
לטענת ב"כ המשיב, המידע כי נאפיזה היא האישה לה סייע המשיב לא התגלה מיד בסמוך למקרה, ותחילה סברו כי מדובר באישה ממשפחה אחרת, ואף מסרו שם מסוים למח"ש. בעדותה, האם לא זכרה במדויק מתי נודע לה שנאפיזה היא האישה המדוברת, לשאלת ב"כ המערערת השיבה כי היה זה "הרבה פחות" משנה לאחר האירוע (עמ' 60 לפרוטוקול), אך לשאלת ב"כ המשיב אישרה כי זהותה של נאפיזה נודעה לה כבדרך אגב ולא באופן מידי וכי תחילה סברו כי מדובר באישה אחרת (עמ' 61 לפרוטוקול). גם המשיב העיד כי תחילה חשב שמדובר באישה ממשפחה אחרת, אך נאפיזה לעומת זאת, העידה כי ידעה כבר בעת האירוע, "בזמן אמת", שהמשיב הוא זה שסייע להכניסה לאמבולנס. עוד ציינה נאפיזה שחמותה סיפרה להורי המשיב על מעורבותו באירוע ("הם ידעו שעזר לי וידענו שהוא נפגע"), ומאז המקרה פגשה את המשיב פעמים ספורות ולא שוחחה עם הוריו על אשר אירע (עמ' 58-55 לפרוטוקול).
לטענת המערערת, עדותה של נאפיזה לא מאשרת את הנקודות הקריטיות בגרסת המשיב, ובמקומות בהם היא מאשרת את גרסתו היא לא מתיישבת עם חומר הראיות. כך, אילו האירוע התרחש באופן בו תואר על ידי המשיב, נאפיזה היתה אמורה לראות את השוטרים ואת הירי, ולמרות זאת, נאפיזה לא הזכירה נוכחות של שוטרים באופן המתקשר ישירות לאירוע הפגיעה, הגם שבתשובה לשאלה מה ראתה השיבה כי "המשטרה מלא בכל מקום והם הקיפו את הכל המקום", ולא העידה כי שמעה ירי בסביבתה הקרובה ממש אלא קולות ירי ש"הגיעו משכונת מררה. כל המקרים והמצב זה היה למעלה" (עמ' 57 לפרוטוקול).
יש בסיס לטענות אלה. גם בהנחה שנאפיזה נפגעה ובזמן פינויה לאמבולנס הייתה ערנית למחצה ומטושטשת כפי שסיפרה בעדותה (עמ' 49 לפרוטוקול, שורה 23; עמ' 50 שורות 25-22), הרי שחרף מצבה הנטען, היא הצליחה לקלוט פרטים אחרים וזיהתה את המשיב כאדם שסייע לה.
אכן, הנהג העיד קרוב לשבע שנים לאחר האירוע, ואני נכון להניח, כפי ששיער בית המשפט המחוזי, כי לא זכר את המקרה בין אם בשל ריבוי האירועים והמקרים להם נחשף במסגרת עיסוקו כנהג אמבולנס, בין אם בשל חלוף הזמן מאז האירוע, ובין אם מכיוון שאייש את עמדת הנהג והיה בתוך האמבולנס. מבחינה זו, איני סבור כי יש בעדות הנהג כדי להכריע במחלוקת העובדתית.
עם זאת, הנהג העיד גם על קיומו של פרוטוקול עזרה ראשונה על-פיו יש לפנות תחילה את הפצוע שנמצא בסיכון גבוה יותר, ובענייננו, היה צריך לפנות תחילה את המשיב כמי שנפגע בעינו. עוד ציין הנהג כי במקרה הצורך, ניתן לפנות באמבולנס גם שני פצועים (עמ' 134-133 לפרוטוקול). נוכח גרסתו של המשיב כי פינו אותו מהזירה רק לאחר פינויה של נאפיזה, נשאלת השאלה מדוע האמבולנס פעל לכאורה בניגוד לפרוטוקול עליו העיד הנהג, ולמצער, מדוע נוכח חומרת הפציעה של המשיב הוא לא טופל על ידי הפרמדיק שנכח במקום ולא פונה יחד עם נאפיזה באותו האמבולנס. לגרסת המשיב, ההסבר לכך הוא שאמבולנסים נוספים חנו בסמוך לזירת האירוע ואחד מהם פינה אותו כעבור דקות ספורות בלבד (המערערת חולקת על הטענה כי אמבולנסים נוספים כבר היו במקום בעת האירוע). גם אם נקבל את גרסתו, יש ממש בטענות המערערת כי בתרחיש זה נאפיזה והמשיב היו אמורים להגיע לבית החולים בזמן דומה ולא לאחר כ-20 דקות, וכי היו עדים נוספים לאירוע, גורמים רפואיים, שיכלו לסייע לפרמדיק לטפל בנאפיזה כך שעזרתו של המשיב כלל לא היתה נדרשת. גם עניין זה מעורר קושי בגרסת המשיב.
מעבר לאמור, לא ניתן להתעלם מהעובדה כי המשיב לא המציא כל מסמך המעיד על פינויו מזירת האירוע לבית החולים אלמקאסד (וזאת להבדיל מפינויו מבית החולים אלמקאסד לסנט ג'ון, לגביו הוצג דו"ח האמבולנס בו בוצע הפינוי), ולא הביא כל עד המאשר כי בוצע פינוי כאמור. ודוק, העדר תיעוד בעניין זה אינו מכריע כנגד גרסת המשיב (שכן אין לשלול את האפשרות שהתיעוד האמור לא נערך כהלכה, אבד או פשוט לא אותר), ואולם הוא בוודאי מחליש אותה.
במאמר מוסגר אציין כי בתלונה שהגיש למח"ש באמצעות בא כוחו המשיב אף מסר את פרטי צוות האמבולנס שפינה אותו מבית החולים אלמקאסד לסנט ג'ון, וציין כי צוות זה פינה אותו מזירת האירוע – עניין שבוודאי אינו נכון (כזכור, אותו צוות פינה את נאפיזה מזירת האירוע, כאשר אף לגרסת המשיב הוא ונאפיזה פונו מזירת האירוע באמבולנסים שונים). עם זאת, אני נכון לקבל בנקודה זו את דברי בא כוח המשיב כי הדבר נבע מטעות שלו, באשר טעה לחשוב כי דוח הפינוי מבית החולים אלמאקסד לסנט ג'ון הוא דו"ח פינויו מהזירה.
גם אם אקבל את דרך הילוכו של בית המשפט המחוזי בעניין זה, קשה להלום כי שוטר ירה מטווח קצר לעבר נער צעיר וחובש בעת שאלה עסקו בפינוי אישה שנזקקה לעזרה, כל זאת ברחוב צדדי שלא היה בלב הפרות הסדר. ביסוס מספק לגרסה זו לא נמצא בראיות שהוגשו מטעם המשיב. אמנם בית המשפט המחוזי ציין כי גרסתו של המשיב הותירה רושם אמין, אך כאמור, משקלה של קביעה זו פוחת לטעמי בהינתן נקודת המוצא השגויה של פסק הדין והגדרת חזית המחלוקת כפי שהוסבר לעיל.
אין צו להוצאות.
|
|
ש ו פ ט |
השופט ד' מינץ:
אני מסכים.
|
|
ש ו פ ט |
השופט ע' גרוסקופף:
אני מסכים לפסק דינו המפורט והמדויק של חברי, השופט יצחק עמית.
אכן, אין זו דרכה של ערכאת הערעור להתערב בקביעות עובדתיות של הערכאה הדיונית, ואולם המקרה שלפנינו הוא בגדר חריג המצדיק סטייה מהכלל.
ההצדקות המרכזיות להתערבותנו נעוצות בהצטברות שני אלה:
ראשית, בית המשפט קמא שגה בכך שייחס משקל ראייתי לעובדה שהמדינה נמנעה מלהציג גרסה פוזיטיבית לנסיבות התרחשות הנזק (וראו פסקה 27 לפסק הדין). ברשות המדינה לא היה במקרה דנן מידע מבוסס בנוגע לדרך בה נפגע המשיב, וזאת גם לאחר שערכה תחקיר בנושא. בנסיבות אלה, ולמרות חשדותיה כי המשיב נפגע במסגרת הפרות הסדר שהתרחשו בציר התימנים בערבו של יום ה-27.6.2010 (להלן: הפרות הסדר), נמנעה המדינה מלהציג גרסה שאינה בידיעתה, והסתפקה בהצגת חשדותיה אלו כהווייתן – דהיינו, כהשערה בלבד. התנהלות הוגנת וראויה זו של המדינה אין משמעה כי יש להקל בנטל השכנוע המוטל על המשיב ביחס לביסוס גרסתו כתובע בהשוואה לנטל שהיה מוטל עליו לו היה ברשות המדינה מידע פוזיטיבי, שהיה מאפשר לה להציג גרסה נגדית. כנגזרת של כללי ההוכחה המקובלים בהתדיינות אזרחית, נתבע בהליך נזיקי, שנסיבות גרימת הנזק אינן מצויות בידיעתו, אינו נדרש להציג גרסה נגדית, אלא רשאי להכחיש בהעדר ידיעה את גרסת התובע, ולדרוש כי יבססה בראיות מעבר למאזן ההסתברויות (השוו: ע"פ 5270/14 אולמרט נ' מדינת ישראל, פסקה 5 לפסק דינו של השופט יצחק עמית (29.12.2015); ע"א 8349/09 גרטלר נ' M.H.WHEELER חתם לוידס, פסקה 14 והאסמכתאות שם (22.5.2011); רע"א 2477/94 בנק איגוד לישראל בע"מ נ' אזולאי, פסקה 5 (29.5.1994)). משמעות דרישה זו היא שעל התובע לשכנע, בהינתן מסכת הראיות שהוצגה לפני בית המשפט, כי סביר יותר להניח שהנזק התרחש בדרך לה הוא טוען מאשר שלא התרחש בדרך זו, דהיינו, שהתרחש בכל דרך אפשרית אחרת (ידועה ובלתי ידועה). כך, כאמור, נהגה המדינה במקרה זה, ולא הייתה כל הצדקה להקל כתוצאה מכך מהנטל המוטל על המשיב.
זאת ועוד, במטרה להמחיש כי גרסת התובע אינה עומדת במבחן מאזן ההסתברויות, דהיינו שאינה סבירה יותר מהאפשרות שהנזק התרחש בכל דרך אחרת, רשאי הנתבע להעלות השערות ביחס לדרך בה אירע הנזק, וזאת מבלי שהדבר יחשב לו להצגת גרסה מטעמו. כזאת עשתה המדינה במקרה זה, משטענה כי קיימת סבירות גבוהה לכך שהמשיב נפגע במהלך ההתפרעויות, ולפיכך לא היה מקום להתייחס לבחינת אפשרות זו כחריגה מחזית המחלוקת בין הצדדים (ראו פסקה 57 לפסק הדין).
שנית, מסכת הראיות שהציג המשיב לביסוס גרסתו רוויה בקשיים, תמיהות וחסרים אשר אינם מאפשרים לקבוע כי סביר יותר להניח שנפגע בדרך לה הוא טוען מאשר בכל דרך אחרת, ובכלל זה במהלך הפרות הסדר. חברי הרחיב בעניין, ועל כן אסתפק בציון הנקודות המרכזיות אשר הצטברותן עומדות ביסוד מסקנה זו:
ויובהר, גם בהצטבר הקשיים, התמיהות והחסרים הללו, לא ניתן לקבוע ברמת וודאות גבוהה, בוודאי לא כזו הדרושה לצורך העמדה לדין פלילי, כי גרסתו של המשיב היא שקרית. מצויים אנו במצב ביניים בו איננו יודעים ברמת וודאות גבוהה כיצד נפגע המשיב – יתכן שנפגע ליד החנות, כטענתו, יתכן שנפגע כתוצאה מהשתתפותו במהומות, כהשערת המדינה, ויתכן, הגם שההסתברות לכך בנסיבות המקרה נמוכה, כי נפגע בדרך אחרת. אפס, לצורך ביסוס תביעה משפטית נזיקית אין די בכך שגרסת התובע אפשרית. עליו לשכנע כי סביר יותר שגרסתו נכונה מאשר שאינה נכונה, דהיינו שגרסתו עומדת במבחן "מאזן ההסתברויות". בכך, כמובהר, קשה להשתכנע בהינתן המסכת הראייתית שהוצגה.
ההצטברות של שני אלה: שגיאתו של בית המשפט קמא בהתייחסות לעמדת המדינה; וחולשת המצע הראייתי שהניח המשיב, שאינו מבסס את גרסתו אף לא במבחן "מאזן ההסתברויות", היא שמצדיקה את קבלת הערעור.
|
|
ש ו פ ט |
לפיכך הוחלט כאמור בפסק דינו של השופט י' עמית.
ניתן היום, י"ט בטבת התשפ"א (3.1.2021).
י' עמית, ד' מינץ, ע' גרוסקופף
ש ו פ ט |
ש ו פ ט |
ש ו פ ט |