בית המשפט דן בשאלה האם העובדה שעיריה רכשה ביטוח פוליסות תאונות תלמידים עם חריג לתאונות דרכים בחו"ל הינה בגדר רשלנות?
בית משפט השלום בחיפה |
|
|
|
ת"א 19811-03-16 _____נ' עיריית חיפה ואח'
|
בפני |
כבוד השופטת עידית וינברגר
|
|
התובעת |
_____ |
|
נגד
|
||
הנתבעים |
1. עיריית חיפה
|
|
|
|
|
|
||
פסק דין
|
בעקבות פציעתה הקשה בתאונה, נותרה מרותקת לכיסא גלגלים, והוכרה על ידי המוסד לביטוח לאומי כנכה בשיעור 100%.
תחילה, הוגשה התביעה כתביעה למתן פסק דין הצהרתי, נגד עיריית חיפה בלבד. בהמשך, תוקן כתב התביעה כך שהמדינה וכלל נוספו כנתבעות.
ביום 19.3.18, תוקנה התביעה פעם נוספת, כך שהתביעה נגד כלל נמחקה, והסעד הנתבע שונה מסעד הצהרתי לתביעת נזיקין.
איני סבורה כי זו השאלה שבמחלוקת בתיק זה.
השאלה שבמחלוקת נקבעת על פי כתבי הטענות, ובתביעה שלפניי אין חולק כי המבטחת, אינה נתבעת עוד, ופרשנות הפוליסה הקולקטיבית אינה במחלוקת.
פנייתה של התובעת לכלל בדרישה לפצותה בגין פציעתה בתאונה, נדחתה מהטעם שבפוליסה קיים חריג מפורש הקובע, בסעיף 3(א) לפוליסה, כי:
"המבטח לא יחויב בפיצוי תאונות אישיות בשל תאונה שנגרמה על ידי תאונת דרכים בארץ או בחו"ל כמשמעה בחוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים תשל"ה – 1975".
מאחר שהחריג מנוסח באופן ברור, החליטה התובעת לזנוח את תביעתה נגד כלל, ואין היא טוענת עוד שבנסיבות פציעתה היא זכאית לפיצוי מכח הפוליסה.
לטענתה, גם המדינה התרשלה כלפיה, והפרה חובה חקוקה, משום שהיה על משרד החינוך לפקח על הוראות הפוליסה הנרכשת על ידי העירייה, על מנת למנוע מצב בו הפוליסה נוגדת את הוראות החוק וחוזר המנכ"ל כאמור.
עוד טוענת התובעת, כי הפוליסה מהווה חוזה לטובת צד שלישי, כמשמעו בסעיף 34 לחוק החוזים (חלק כללי) תשל"ג – 1973, ובשל כך לא ניתן לגרוע מהזכויות המוענקות לתלמיד בהתאם לסעיף 6(ד)(1) לחוק לימוד חובה, על ידי הכנסת סעיפים הפוגעים בזכותו לקבל פיצוי.
עצם הכנסת החריג, כך נטען, עומדת בסתירה לחובה החוקית לערוך ביטוח לתלמידים כנגד כל הסיכונים, למשך 24 שעות ביממה. חוק לימוד חובה לא התיר לסייג את החבות באופן כלשהו, בפרט לא מקום שאין התלמיד זכאי לפיצוי על פי חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים תשל"ה – 1975 (להלן: "הפלת"ד").
סכום התביעה הועמד על 511,440 ₪ בצירוף הפרשי ריבית והצמדה מיום התאונה, סכום לו היתה זכאית התובעת, לטענתה, בגין 100% נכות שנקבעו לה על ידי המל"ל, אילו היתה התאונה מכוסה בפוליסה הקולקטיבית של ביטוח תלמידים.
על כן, מדובר ברכישת פוליסה עם חריג סביר, באופן שאינו מהווה התרשלות מצידה או הפרת חובה חקוקה.
לטענתה, התובעת לא הוכיחה קיומה של חובה הקבועה בחוק או בחוזר מנכ"ל, אותה הפרה העירייה, ומאחר שהתובעת מקבלת מהמוסד לביטוח לאומי גמלאות חודשיות בסכום של כ- 19,300 ₪, הרי גם במקרה שלה מתקיים הרציונל של החרגת תאונות בהן זכאי התלמיד לפיצוי מכח חוק אחר של המדינה.
דיון והכרעה
המסגרת הנורמטיבית
על פי לשון הסעיף:
"מי שזכאי לחינוך חינם לפי סעיף זה יהיה מבוטח בביטוח תאונות אישיות, באמצעות רשות החינוך המקומית שבתחום שיפוטה נמצא מוסד החינוך שבו הוא לומד; התשלומים שייגבו מהמבוטחים בעד הביטוח ייקבעו על ידי השר במסגרת התשלומים לפי סעיף קטן (ד)"
מלשון הסעיף עולה כי מדובר בחובה חקוקה שהוטלה על הרשויות המקומיות ישירות, ותפקידו של משרד החינוך הוא לקבוע את הסכום המירבי שיכולה הרשות לגבות מהורי התלמידים עבור ביטוח זה.
"מטרת הצעת החוק לעגן בחוק את ההסדר הקיים בעניין ביטוח תאונות אישיות לתלמידים, באופן שכל התלמידים יהיו מבוטחים בביטוח זה והתשלומים לכך ישולמו במסגרת התשלומים שנגבים כיום בעד מתן שירותים נוספים."
כלומר, מטרת החוק היתה לעגן את המצב שהיה קיים עד אותו מועד. נוסח הביטוח תנאיו, והחריגים בפוליסה, כלל לא עלו לדיון. נקבעה חובה כללית לעריכת פוליסת ביטוח תאונות אישיות, תוך מתן סמכות לשר החינוך לקבוע את הסכום המירבי לגבייה מההורים, כאשר המטרה היתה שלא להכביד על ההורים, בהוצאה כספית ניכרת.
לדיון במטרת החוק ראו גם: ת"א (ת"א) 23451-01-15 מאזן אחמד קרש נ' עיריית ירושלים (7.3.16) (להלן: "פס"ד מאזן"), סע' 13 לפסה"ד.
למרות זאת, ואף שהטענה הועלתה על ידי הנתבעות במהלך קדם המשפט, לא הוגשה התביעה נגד מרכז השלטון המקומי.
מכל מקום, במקרה הנדון, תוצאת פסק הדין לא היתה שונה אילו היה נתבע גם מרכז השלטון המקומי.
הפרת החובה הקבועה בחוזרי מנכ"ל משרד החינוך מ-2003 ו- 2007
על פי אותו חוזר (סעיף 3.5 בו), הביטוח נועד לכסות את התלמיד:
"במקרים שבהם אין הוא מכוסה על ידי הסדר אחר, מתוקף חוק המדינה. בין היתר הוא אינו מכסה פגיעה בתאונת דרכים, פגיעה כתוצאה מפעולת איבה או פגיעה מתאונת עבודה שבגינה התלמיד זכאי לפיצוי מהמוסד לביטוח לאומי"[1]
ברישא לחוזר מנכ"ל משרד החינוך משנת 2003, נכתב כי פוליסת הביטוח חייבת לכלול את התנאים המפורטים בפוליסת ביטוח תאונות אישיות לתלמידים של החברה למשק וכלכלה של השלטון המקומי סוכנות לביטוח (1992) בע"מ, המובאים כנספח, בעלות שלא תעלה על המחיר המירבי המפורסם מדי שנה בחוזר מנכ"ל.
בסעיף 3 לחוזר המנכ"ל נקבעו במפורש החריגים לכיסוי, הכוללים בין היתר, תאונת דרכים בארץ או בחו"ל, תאונת עבודה ופעולה מלחמתית או מעשה איבה. זו לשון הסעיף:
"המבטח לא יחויב בפיצוי תאונות אישיות בשל תאונה שנגרמה:
א. על ידי תאונת דרכים בארץ או בחו"ל כמשמעה בחוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים תשל"ה – 1975.
ב. כתוצאה ממלחמה, פלישה, פעולת אויב זר, מעשה איבה...
ג. ...
ד. כתוצאה מתאונת עבודה שבגינה זכאי התלמיד הנפגע לפיצוי מהמוסד לביטוח לאומי.
ה. ... – ז..."
אמנם, חוק לימוד חובה מטיל את חובת הביטוח על רשות החינוך המקומית, ואינו מטיל באופן מפורש, חובת פיקוח של משרד החינוך על תנאי הפוליסה וחריגיה, אך חובת הפיקוח של משרד החינוך, נגזרת מהסמכות שניתנה לו לקבוע את הסכום לגבייה מההורים עבור ביטוח זה, סכום שיש בו כדי להכתיב ולהגדיר את היקף הכיסוי. יתרה מכך, חובת הפיקוח של משרד החינוך על רווחת תלמידי מוסדות חינוך, אינה מותנית בקביעה סטטוטורית, והיא עשויה להילמד מהנסיבות, וממטרת ההסדר החקיקתי.
איני מקבלת גם את טענת המדינה לפיה חוזר המנכ"ל הוא בגדר המלצה לתנאי מינימום, ואין הוא אוסר על הרשויות המקומיות לרכוש פוליסת ביטוח עם תנאים טובים יותר. אף שהטענה כי מדובר בתנאי מינימום נכונה כמובן, מבחינה עובדתית, ברור כי נטיית הרשויות המקומיות תהיה לאמץ את תנאי הפוליסה המינימאלית, ולו מהטעם שכל פוליסה אחרת תהיה כרוכה בפרמיה גבוהה יותר מהסכום שאושר על ידי משרד החינוך לגבייה מההורים.
על כן, אני דוחה את טענת המדינה, לפיה אם קיימת התרשלות או הפרת חובה חקוקה, הרי היא של הרשות המקומית בלבד.
עם זאת, כפי שאפרט בהמשך, איני סבורה שמי מהנתבעות התרשלה כלפי התובעת או הפרה חובה חקוקה.
הימנעות המדינה מפרסום תקנות או חוזר מנכ"ל עד שנת 2003
ראו לעניין זה ע"א 4758/98 (חי') אורנים סיילנסר נ' מדינת ישראל ואח' (16.3.2000) שם קבע בית המשפט (כב' השופטת וסרקרוג) כי "עצם קיומה של חובה להתקין תקנות אין בה כדי לזכות כל טוען בסעד של פיצוי."
שנית, בפועל, עיריית חיפה ביטחה את תלמידיה, גם בשנים שקדמו למועד פרסום חוזר המנכ"ל בשנת 2003, ובשנה בה אירעה התאונה, שנת 2002, היה ביטוח קולקטיבי בתוקף. כלומר, העובדה שלא תוקנו תקנות או לא פורסם חוזר מנכ"ל, לא מנעה מהעירייה לקיים את חובתה הסטטוטורית.
בנוסף, לא נטען, וממילא לא הוכח, כי חוזר המנכ"ל משנת 2003 נועד לשנות את המצב שהיה קיים ערב פרסומו.
הפרת החובה הקבועה בחוק לימוד חובה
אחת המטרות המרכזיות בהטלת חובת הביטוח על הרשות המקומית, היא לספק לתלמידים ולהוריהם פיצוי מינימאלי, במקרה של פגיעת תלמיד בתאונה. תכלית זו מתיישבת עם תכליתו של חוק לימוד חובה, כחוק סוציאלי. עם זאת, בד בבד עם השאיפה להעניק לכל תלמיד ביטוח מינימאלי, הגביל המחוקק את סכום הפרמיה הנגבית מהורי התלמידים, על מנת לא להפכה להוצאה כספית ניכרת ומכבידה.
על כן, בבוא בית המשפט לצקת תוכן בחובה החקוקה, עליו לאזן בין שתי מטרות אלה של הוראת החוק, ואל לו לבחון את השאלה אם הרשות או המדינה קיימו את חובתן על פי חוק, במנותק מעלות הכיסוי הביטוחי.
לטענת התובעת, מטרה זו מוחמצת כאשר מוחרגת מהכיסוי הביטוחי פציעה בתאונת דרכים בחו"ל, שבגינה, להבדיל ממקרה של פציעה בתאונת דרכים בארץ, לא זכאי תלמיד לפיצויים.
טענת התובעת, לפיה הנתבעות הפרו כלפיה חובה חקוקה, מקפלת בתוכה את ההנחה, שהיא לא זכאית לפיצוי בגין פציעתה בתאונה מתוקף חוק המדינה - אך זהו, בבירור, אינו המצב, משום שבשל פציעתה הקשה, זכאית התובעת, מתוקף חוק המדינה, לגמלאות מהמוסד לביטוח לאומי. התובעת מקבלת מדי חודש מהמוסד לביטוח לאומי קצבת נכות, קצבת שירותים מיוחדים וקצבת ניידות בסכום כולל של כ- 14,000 ₪[1].
בסיכומיה, טוענת העירייה כי קצבאות המל"ל אותן מקבלת התובעת מסתכמות בכ- 19,000 ₪ מדי חודש, אך נראה כי בחישוב סכום זה נלקחה בחשבון גם הקצבה מאגודת הספורט לנכים. התובעת אישרה, בעדותה, כי בנוסף לכך, היא מקבלת 4,500 ₪ מדי חודש מאגודת ספורט לנכים[1] אך הצדדים לא הביאו כל ראיה ביחס לתנאים המקימים את הזכאות לתשלום זה, ועל כן לא אביא אותו בחשבון במסגרת נימוקי פסק הדין.
התובעת והוריה לא נותרו להתמודד לבדם עם ההוצאות הגבוהות הכרוכות בפציעתה הקשה, שכן יש הסדר בחוק, שמטרתו לדאוג לצרכי מחייתה, לצרכיה הרפואיים, לצרכי הניידות שלה, וכן לעזרה ולשיקום. התובעת זכאית לגמלאות ממש כשם שפציעה בפעולת איבה או בתאונת עבודה מקימה לתלמיד הנפגע זכאות לפיצוי בגין פציעתו, ממקור חוקי אחר, ועל כן גם הן מוחרגות מפוליסת הביטוח לתלמידים.
רוצה לומר – ההבדל בין התובעת לתלמיד אחר שהיה נפצע כמוה בתאונת דרכים בארץ, שגם הוא אינו זכאי לפיצוי על פי פוליסת ביטוח תלמידים (ובמקרה זה התובעת אינה חולקת על הרציונל העומד בבסיס ההחרגה), הוא הפיצוי שהיה אותו תלמיד מקבל בגובה 25% מהנזק על פי חוק הפלת"ד.
על כן, תגמולי המל"ל אותם מקבלת התובעת מדי חודש, מהווים, למעשה, "תחליף" לפיצוי על פי חוק הפלת"ד.
ביחס להיקף החובה הקבועה בחוק קובע בית המשפט:
"... החובה לבטח בגין תאונות אישיות שעוגנה בחוק היא חובה כללית שמשמעה חובה שיהא קיים ביטוח תאונות אישיות סביר בשים לב לתשלום דמי הביטוח הנגבה מן ההורים. כפי שעולה מן החוק, הרשות המקומית אינה נושאת בתשלומי הביטוח אלא ההורים וההורים בלבד, והשר הוא שקובע את גובה התשלומים באישור ועדת החינוך של הכנסת... טענת התובעים, כי יש לפרש את המונח ביטוח תאונות אישיות בחוק כלשונו, ללא כל סייג ובסכום ריאלי בהתאם לנזק שנגרם, אינה יכולה לעמוד ואינה מתיישבת עם פרשנות החוק בשים לב לתכלית החקיקה וההרמוניה החקיקתית המתבקשת בשים לב להגבלת התשלום בעבור תאונות אישיות בהתאם לסכומים שנקבעים על ידי השר...
...הדברים יפים בשינויים המחויבים גם לענייננו. בענייננו קבע המחוקק את החובה לערוך ביטוח תאונות אישיות ואולם לא הוסיף לאיזה היקף של ביטוח התכוון, אילו תנאים או אילו סכומים, הכרעה זו הותיר בידי שר החינוך בקבעו, כי בידי השר הסמכות לגדור את הסכומים שישולמו בעבור הביטוח, סכומים שמתוכם יגזרו תנאי הפוליסה והסכומים הקבועים בה." (סעיפים 15-16 לפסה"ד – ההדגשות אינן במקור – ע.ו.).
בהמשך:
"ההוראה החקוקה קוימה...כאשר שתי החובות הן החובה לערוך ביטוח והן החובה לגדור את התשלום בעבורו קבועות בחוק, ויש לפרשן בהרמוניה זו עם זו – דהיינו החובה החקוקה היא לערוך ביטוח תאונות אישיות סביר ומקובל הכולל חריגים סבירים, בכפוף לגובה התשלום שקבע השר. חובה זו קוימה, ומכל מקום התובעים לא הוכיחו כי הופרה." (סעיף 19 לפסה"ד).
ולבסוף, מגיע בית המשפט למסקנה שהפוליסה סבירה ועונה על דרישות החוק:
"אחת החזקות שהוגדרו בפסיקתם של בתי המשפט היא חזקת הסבירות, שקובעת, כי חזקה על כל דבר חקיקה שהוא מבקש להשיג תוצאות סבירות וליצור "מערכת סבירה וקוהרנטית"...קבלת עמדת התובעים, כי כוונת המחוקק היתה לביטוח תאונות אישיות ללא כל סייג ותנאי ובהתאם לסכום ריאלי סביר של הנזק שנגרם ובד בבד כוונתו היתה להגביל את דמי הביטוח לסכומים סבירים שווים לכל נפש הנתונים לסמכות השר, אינה סבירה בעליל. נראה שלא נגזים אם נאמר, שאין בנמצא חברת ביטוח שתסכים לערוך ביטוח כזה." (סעיפים 21-22 לפסה"ד).
"...חזקה כי הרשות המנהלית שפעלה כך, פעלה סבירות, שהרי יש לבחור בפרשנות התומכת בכך, שהרשות פעלה כדין, קרי שהפוליסה לדוגמא שפורסמה במסגרת חוזר המנכ"ל, עונה על דרישות סעיף 6ד' לחוק לימוד חובה והמערערת אשר העתיקה את הפוליסה הנ"ל ועשתה ביטוח בהתאם לתנאיה, פעלה גם היא על פי סעיף החוק הרלוונטי." (סעיף 23 לפסה"ד).
יוער, כי באותו מקרה הוצאה הפוליסה לאחר פרסום חוזר מנכ"ל משרד החינוך מספטמבר 2003, ובכך שונה המקרה מהמקרה שלפניי, אך אין בכך כדי להוביל למסקנה שונה.
גם במקרה שלפניי, אני מוצאת כי הפוליסה שרכשה העירייה היא פוליסה סבירה, העולה בקנה אחד עם מטרת החוק, ומאזנת כראוי בין הצורך לספק לתלמיד בטחון כלכלי מסוים, במקרה של פציעה בתאונה, שבגינה אין הוא זכאי לפיצוי ממקור חוקי אחר, לבין הצורך להבטיח שעלות הביטוח, המושתת על ההורים, תהיה סמלית.
ההחלטה להחריג תאונות דרכים בארץ ובחו"ל היא החלטה סבירה, בנסיבות העניין, המהווה קיום של החובה הקבועה בסעיף 6(ד1) לחוק.
פיצוי על פי הדין החל ברוסיה
על פי חוות הדעת, העדרו של חוק סוציאלי דוגמת חוק הפלת"ד במועד התאונה, לא שלל את האפשרות של התובעת להגיש תביעה נגד הנהג הפוגע, ולקבל ממנו את מלוא הפיצוי בגין נזקיה הממוניים והלא ממוניים.
על פי חוות הדעת, תקנה 1079 לקודקס הרוסי, מטילה על המזיק, שגרם לנזק עקב שימוש בכלי רכב, חובת פיצוי בגין הנזקים שגרם, ללא קשר לאשמו, כלומר מדובר בהסדר של אחריות מוחלטת.[1] לדבריה, לא היתה כל מניעה שהתובעת תגיש תביעה לפיצויים נגד הנהג הפוגע, אך למרות זאת, לא הגישה כל תביעה נגדו.
עוד ציינה צ'רניאק, כי אין התיישנות על תביעה כזו, וכי גם כיום יכולה התובעת להגיש תביעה נגד הנהג הפוגע, לפיצויים בגין נזקי הגוף שנגרמו לה.
לדברי צ'רניאק, על פי נתונים סטטיסטיים בפועל, שולמו פיצויים ריאליים למספר עצום של נפגעי תאונות דרכים מאת האחראים לתאונות.
במקרה של התאונה נשוא התביעה, הוגש נגד הנהג הפוגע כתב אישום, הוא הודה במעשיו ובאחריותו לתאונה, ובית המשפט מצא אותו אשם בה (סעיף 2.2. לחוות הדעת). הרשעת הנהג הפוגע בהליך הפלילי, ביום 13.11.03 היו מהווים ראיה מרכזית במסגרת ההליך האזרחי והיו מייתרים את הצורך להוכיח את מעשיו.
המומחית נחקרה בחקירה נגדית, וחזרה על עיקרי חוות דעתה, אשר לא נסתרה.
הנתבעות ויתרו על חקירתו הנגדית של מומחה התובעת, אולם מאחר שהוא אינו מתייחס בחוות דעתו למצב שהיה קיים ערב חקיקתו של החוק, אין בחוות הדעת כדי לסתור את חוות הדעת מטעם התובעת.
על כן, אני קובעת כי הנתבעת הוכיחה שהתובעת זכאית לתבוע את הנהג הפוגע, ברוסיה, ולקבל פסק דין נגדו בגין הנזק הגופני שנגרם לה.
טענת כפל הפיצוי
אכן, מי שמבוטח בפוליסת ביטוח, זכאי ליהנות מהפיצוי על פי הפוליסה, לצד הפיצוי מכח חוק הפלת"ד או מכח פקודת הנזיקין, ואין מדובר ב"כפל פיצוי" או בסכום שיש לנכות, כך בהתאם לסעיף 86 לפקודת הנזיקין [נוסח חדש]. עם זאת, התובעת היא שטענה, כי החרגת תאונות דרכים בחו"ל מהווה התרשלות או הפרת חובה חקוקה מצד הנתבעות, משום שהיא מותירה את התלמיד הנפגע בתאונה כזו ללא כל פיצוי, ובניסיון להוכיח את טענתה לפיה אין היא זכאית לפיצוי, הגישה התובעת חוות דעת בדבר הדין ברוסיה.
משהעלתה התובעת עצמה טענה זו, והגישה ראיות מטעמה בנושא, מה לה כי תטען כעת, שהשאלה כלל אינה רלוונטית?
פסק דין ח'טיב
בית המשפט המחוזי, קיבל את ערעור הרשות המקומית, וקבע כי פוליסת הביטוח שרכשה תאמה את הוראות הדין, וכי לא היה מקום לחייבה לפצות את המשיבים.
כב' השופט יצחק כהן, קבע כי יש לבחון את סוגיית אחריותה של הרשות המקומית, על פי מבחן הסבירות ומבחן הצפיות, וכי יש לשקול את המדיניות המשפטית הראויה.
בהפעילו את שני המבחנים, הגיע כב' השופט כהן למסקנה, שההנחה שנער שנפגע בתאונת דרכים יהיה זכאי לפיצוי מכח חוק הפלת"ד היא הנחה סבירה, וכי הרשות לא צריכה היתה לצפות את הצורך בכיסוי ביטוחי למי שנפגע אגב הפרת חוק חמורה ומסוכנת, השוללת את זכאותו לפיצוי על פי חוק הפלת"ד.
כב' השופטת וסרקרוג הוסיפה, כי הביטוח מכח חוק לימוד חובה בא להשלים אותם מקרים בהם לא קיימים ביטוחים אחרים, ומשביצעה את חובתה על פי חוזר המנכ"ל, השלימה המועצה את חובתה (המקרה אירע לאחר פרסום חוזר המנכ"ל משנת 2003).
טענת הרשלנות - תקיפת עקיפה של מדיניות שבשיקול דעת.
"נקודת המוצא היא, כי בתי המשפט האזרחיים והפליליים רשאים מבחינה עקרונית לדון בכל עניין מינהלי בתקיפה עקיפה, ובלבד שנתונה להם סמכות עניינית לדון בתובענה, בדרך כלל לפי מבחן הסעד החל בתחום האזרחי (לעניין מבחן הסעד ראו, למשל, ע"א 2846/03 אלדרמן נ' ארליך, פ"ד נט(3) 529, 535-533 (2004)). הסמכות לדון בתקיפה עקיפה של מעשה מינהלי מבוססת ככלל על סעיף 76 לחוק בתי המשפט" ...יחד עם זאת, מקיומה העקרוני של סמכות זו לא נובע, בהכרח, כי בית המשפט ייזקק לטענות מינהליות במסלול של תקיפה עקיפה, כפי שהיה נזקק להן לוּ הועלו בתקיפה ישירה בבית המשפט הגבוה לצדק או בבית המשפט לעניינים מינהליים...
...מכל מקום, לענייננו, העיקר הוא ששתי הגישות מכירות כהנחת מוצא בסמכותם של בתי המשפט לדון בטענות בדבר תוקפה של הפקעה גם בתקיפה עקיפה, אף אם הן מגבילות את שיקול הדעת הנתון לבית המשפט לעשות שימוש בסמכות זו ל"פגמים שורשיים" או "למקרים חריגים". (עמ' 10-11 לפסה"ד).
משמע, בעת בחינת המעשה השלטוני, בתקיפה עקיפה, אגב דיון בתביעה אזרחית, על בית המשפט להביא בחשבון את מכלול השיקולים שיש לשקול במהלך ביקורת שיפוטית על מעשה שלטוני, ובכלל זה את נטיית בתי המשפט להתערב בהחלטות שלטוניות במידה מצומצמת בלבד, כל עוד הן מצויות במתחם הסבירות.
"מכלול הטיעונים שפורטו מצביעים על הצורך לנקוט יתר זהירות ביחס לתביעות רשלנות נגד המדינה, אם אלו עוסקות בהחלטות רשות שלטונית הכרוכות בהפעלת שיקול-דעת רחב. המבחנים הנזיקיים הרגילים, שאותם מיישם בית המשפט הבודק תביעות רשלנות, אינם עונים על הקשיים המיוחדים שמציבות סיטואציות אלו, ושיקולי מדיניות מחייבים ריסון בהטלת אחריות על המדינה. יחד עם זאת, אין בדעתי להרחיק לכת ולקבוע כי כלל לא קיימת חובת זהירות במקרים אלו (כפי שהדבר נעשה בשיטות משפט אחרות). ייתכנו מקרים שבהם הפעלת שיקול הדעת חרגה מכל אמת מידה סבירה, או הייתה נעדרת כל אחיזה במציאות. במקרים אלו, אל לו לבית המשפט להימנע מהטלת אחריות, ולתת לרשות להסתתר מאחורי מסך "שיקול הדעת"...
..לטעמי, כאשר עניינה של טענת הרשלנות הוא בהפעלת שיקול-דעת, על בית המשפט לצאת מנקודת מוצא כי המדינה לא תחוב בנזיקין, למעט מקרים חריגים. נקודת מוצא זו עולה בקנה אחד עם ההכרה בכך שהרשות מפעילה את שיקול-דעתה לא לטובתה היא, אלא לטובת הציבור בכללותו. על-כן, הטענה כי האיזון אשר אליו הגיעה המדינה בהחלטתה – אותו איזון בין אינטרסים, קבוצות אוכלוסיה ומטרות מתחרות - אינו האיזון הרצוי, טענה זו לא די בה להקים אחריות בנזיקין, גם אם סבור בית המשפט כי ניתן היה להגיע לאיזון טוב יותר. שיקול-דעת פירושו החופש להחליט בין מספר דרכי פעולה אלטרנטיביות. בחירה באלטרנטיבה הטובה פחות, כשלעצמה, אינה מקימה לאזרח את היכולת לקבל פיצוי כספי, גם אם בחירה זו גרמה לו נזקים. בית המשפט אינו יושב כערכאת ערעור על החלטות מדיניות של הרשות השלטונית...ועל-כן אחריות בנזיקין, בגין החלטות אלו, תקום רק במקרים קיצוניים." (עמ' 80-81 לפסק הדין, ההדגשות אינן במקור – ע.ו)
במקרה שלפניי, נזק כזה, לא נגרם - התובעת לא נותרה ללא כל הסדר חוקי שידאג לצרכיה בעקבות פציעתה, משום שהיא זכאית לגמלאות המל"ל, בסכום כולל של כ- 14,000 ₪ מדי חודש. על כן, משלא נגרם לתובעת "נזק" כזה, לא ניתן לקבוע כי הנתבעות התרשלו כלפיה.
אין חולק, כי טוב היה לו כל תלמיד במדינת ישראל, היה מבוטח בפוליסת כל הסיכונים, בכל רגע, ובכל מקום בעולם. דא עקא, מי שאמור לספק ביטוח כזה, הן חברות הביטוח שלהן אינטרס כלכלי, וביטוח מקיף כזה, עלותו תהיה בהכרח, גבוהה באופן משמעותי מהסכום המשולם כיום כפרמיה עבור ביטוח תאונות אישיות, ולא ניתן יהיה לגבות מההורים סכום גבוה שכזה.
מטרת פוליסת הביטוח הקולקטיבי לתלמידים היא מתן פיצוי בגין פגיעה בתאונות אישיות, במחיר שווה לכל כיס, שגבייתו מההורים תתאפשר מבלי להכביד יתר על המידה. על רקע מטרה זו, ועל בסיס שיקולי עלות, ספק רב אם נכון היה, כעניין שבמדיניות, לקבוע כי על הרשות המקומית לבטח תלמידים גם בגין תאונות דרכים בחו"ל.
בבואי לבחון את שאלת התרשלותן של הנתבעות, שיקול מרכזי מהווה העובדה שבשל פציעתה הקשה, זכאית התובעת לגמלאות מהמוסד לביטוח לאומי. יתכן כי מסקנתי היתה שונה, אילו היה מדובר בפציעה שבגינה אין התובעת זכאית לגמלאות כאמור, ולא היה כל הסדר חוקי שיספק מענה לצרכיה הרפואיים. עם זאת, כאשר מדיניות משרד החינוך והרשות המקומית נבחנת בתקיפה עקיפה, במסגרת תביעת נזיקין, נבחן רק נזקו של התובע המסוים, ולא זה שעלול היה להיגרם בנסיבות אחרות.
יתכן שבמקרה כזה יש מקום, למשל, לקבוע בפוליסה, כי תתאפשר פנייה לוועדת חריגים.
על כן, איני שוללת את האפשרות שבתקיפה ישירה של מדיניות הנתבעות, באמצעות עתירה מתאימה לבית המשפט המוסמך, עשויה להתקבל, ולו באופן חלקי, הטענה שלא נכון, כמדיניות, להחריג מהפוליסה תאונות דרכים שאירעו בחו"ל, ושבגינן לא זכאי התלמיד לכל פיצוי ממקור אחר. עם זאת, החלטה שיפוטית כזו יכולה להינתן, רק על ידי הערכאה המתאימה, במסגרת תקיפה ישירה, תוך מתן שהות למשרד החינוך ולמרכז השלטון המקומי לבחון את הנושא, על כל היבטיו, כולל ההשלכות על עלות פוליסת הביטוח להורים.
אין בעובדה ששינוי מדיניות כאמור, באופן הצופה פני עתיד, עשוי להיות מוצדק, כדי להוביל למסקנה שמי מהנתבעות התרשלה כלפי התובעת, או עוולה כלפיה בהפרת חובה חקוקה, משום שהתובעת שלפניי לא נותרה ללא כל פיצוי בגין פציעתה הקשה.
התובעת תישא בשכר טרחת ב"כ הנתבעות בסכום של 6,000 ₪ לכל אחת מהן.
בקביעת שכר הטרחה נלקחו בחשבון, מחד גיסא, מצבה הרפואי של התובעת ומאידך גיסא, אופן ניהול ההליך, אופי הטענות, משך ההתדיינות ומספר הישיבות שהתקיימו.
הסכום ישולם תוך 30 יום, שאם לא כן יישא הפרשי הצמדה וריבית כחוק ממועד פסק הדין ועד למועד התשלום בפועל.
ניתן היום, י"ד אייר תשפ"א, 26 אפריל 2021, בהעדר הצדדים.
עידית וינברגר
[1] סעיף 7 לסיכומי התובעת.
[1] כשאלה השניה בסעיף 7 לסיכומיה.
[1] סעיף 11 לסיכומי התובעת
[1] סעיף 3.5 לחוזר מנכ"ל משנת 2007, נספח 6 לכתב התביעה המתוקן.
[1] ראו המסמכים שצורפו להודעתה מיום 20.5.20.
[1] ראו עדותה בעמ' 8 לפרוט' ש' 20.
[1] סעיפים 2.6-2.8 לחוות הדעת.
[1] סעיף 9 לסיכומי התובעת
[1] סעיף 10 לסיכומיה.