בית המשפט דן בשאלה האם הימצאותו של כתם שמן על הכביש מהווה גורם זר מתערב, אשר פוטר את הרכב הפגוע מאחריות לפגיעה ברכבים שנסעו לפניו?
בית משפט השלום ברחובות |
|
|
22 אוקטובר 2021
|
תא"מ 71222-06-20 מנורה מבטחים ביטוח בע"מ נ' איי.די.איי. חברה לביטוח בע"מ
|
בפני
|
כבוד השופטת, סגנית הנשיאה רנה הירש
|
|
התובעת |
מנורה מבטחים ביטוח בע"מ
|
|
נגד
|
||
הנתבעים
צד שלישי |
1. איי.די.איי. חברה לביטוח בע"מ
2. מגדל חברה לביטוח בע"מ
|
|
|
||
פסק דין |
הרקע והצדדים
על פי גרסת מנדל, לאחר התאונה כאשר יצא מרכבו, הבחין כי הוא דורך על כתם שמן שעל הכביש. לתיק לא הוגשו תמונות צבע, אולם במהלך הדיון הוצגה בפני תמונה המראה כי הכביש – כמעט לכל רוחב הנתיב ובאורך של מספר מכוניות – כהה יותר באותו אזור.
הנתבעת 2 הגישה הודעה לצד שלישי כנגד העירייה, האחראית על הכביש העירוני.
העירייה טענה גם בנוגע לאי בהירות באשר לתאריך האירוע, לנוכח מועדים שונים שנרשמו בטופסי הודעה של הנהגים, בכתב התביעה ובהודעה לצד שלישי. אבהיר כבר כעת כי נראה כי לא מדובר במחלוקת של ממש, שכן צורף דו"ח מוקד הנוגע למועד הדיווח על הכתם והטיפול בו. ממילא, לנוכח התוצאה אליה הגעתי, לא נדרש לדון בסוגיה זו.
דיון והכרעה
כפי שקבע בית המשפט העליון בע"א 576/81 בן שמעון נ. ברדה, פ"ד לח(3)1 (1984), בסעיף 7 לפסק הדין: "מבחניו של קשר סיבתי זה קבועים בסעיף 64(2) לפקודת הנזיקין [נוסח חדש], לפיהם לא תוטל אחריות על אדם, אם 'אשמו של אדם אחר הוא שהיה הסיבה המכרעת לנזק'. 'הסיבה המכרעת' נקבעת על-פי אמות מידה משפטיות, אשר במרכזן עומדים שלושה מבחנים חלופיים... המבחן הראשון (מבחן הצפיות) עניינו צפיותו של המזיק, והשאלה היא, אם המזיק, כאדם סביר, צריך היה לצפות, כי התרשלותו שלו תביא לנזקו של הניזוק. כאשר בהשתלשלות האירועים התערב גורם זר – בין צד שלישי ובין הניזוק עצמו – כי אז השאלה היא, אם התערבותו של אותו גורם מתערב היא בגדר הצפיות הסבירה... כאשר הנזק נגרם בשל התערבות גורם זר, השאלה היא, אם התערבותו שוללת, במישור ההגיוני, את קיומו של הקשר..."
בהתאם לכך, השאלה שיש לשאול היא אם קיומו של כתם שמן היה בתחום הציפיות של הנהגים בכביש, שכן אם התשובה חיובית, אין בו כדי לנתק את הקשר הסיבתי. הצפיות הנבחנת אינה חייבת להיות לעובדות המדויקות של המקרה, אלא לקיומו האפשרי של אירוע דומה, בקווים כלליים, ולסוג הנזק שנגרם.
זאת ועוד, העובדה ששני כלי הרכב הנוספים שהיו מעורבים בתאונה - וכנראה כלי רכב רבים אחרים שעברו במקום בדקות שלפני התאונה - עצרו כולם ללא סטיה או החלקה, מצביעה על כך שבנסיעה זהירה וסבירה ניתן היה להימנע מהחלקה באותו מקום, אלא שמיכאלי לא הצליח להימנע מההחלקה, ובשל כך נגרמה התאונה.
לדברי הנהגת "פשוט הגעתי לרמזור ועצרתי בקו" ובהמשך, השיבה כי אינה זוכרת שהרגישה משהו מחליק; אזכיר כי לדברי מנדל מהם עלה שלא היתה לו בעיה לבלום וכי שם לב לשמן על הכביש רק לאחר התאונה. עוד אפנה לעדותו של מנדל שלא זכר אם מיכאלי טען במקום האירוע כי החליק בשל השמן על הכביש (על אף שזכר הערה של מיכאלי בנוגע לטיפול ברכב סמוך לפני התאונה, כמו גם התייחסות לכתם השמן מצד נהג אופנוע שעבר במקום).
עם זאת, בנסיבות המקרה דנן, אין לראות בשמן שעל הכביש משום גורם זר מתערב המנתק את הקשר הסיבתי בין אופן נהיגתו של מיכאלי לבין התאונה, שכן אין חולק כי כלי הרכב לפניו – והיו מספר כאלה – לא החליקו, אלא מיכאלי הוא הראשון שהחליק במהלך עצירתו. יש בכך כדי להעיד כי מיכאלי נסע במהירות שאינה מתאימה לדרך עירונית בעת התקרבותו לצומת, כאשר ניתן היה לעשות כן ולהימנע מהחלקה.
על בסיס האמור לעיל ובענייננו, אני סבורה כי קיומו של שמן על הכביש, כדוגמת זה שהיה בדרך בה אירעה התאונה, הוא סיכון שנהג סביר צריך לקחת בחשבון כי הוא עשוי להיתקל בו במהלך נהיגתו.
יפים לענייננו דברי כ' השופט בך בע"א 446/82 בלגשווילי נ' אלגבארין (1988), פ"ד מב (2) 737, 744: "לכאורה, מצביעה ההחלקה על אי-נקיטת אמצעי זהירות נאותים מצד הנהג. רשלנות זו עשויה להתבטא בדרכים שונות: או שהנהג נסע במהירות מופרזת, או שלא האט את מהירות נסיעתו כאשר נוכח לדעת שהכביש הינו רטוב, וזאת במיוחד בעת היכנסו לסיבוב בכביש, או שלחץ על הבלמים בצורה פתאומית מדי בהתחשב בתנאי הכביש, או שהפנה את הגה המכונית בתנועה חדה, או שמצב הצמיגים במכוניתו לא היה תקין וכו'."
בהתאם לכך, אני קובעת כי אין בשמן שהיה על הכביש כדי לאיין את האשם והאחריות של מיכאלי.
כפי שנפסק בע"א 145/80 שלמה ועקנין נ. המועצה המקומית בית שמש, פ"ד לז (1) 113, 131 [1982]: "מזיק, החב חובת זהירות קונקרטית לניזוק, אינו אחראי כלפיו בכל מקרה, שבו בשל התנהגותו של המזיק נגרם נזק לניזוק.. חובתו של המזיק היא לנקוט אמצעי זהירות סבירים, ואחריותו מתגבשת, רק אם לא נקט אמצעים אלה... בית המשפט... צריך לקבוע את רמת הזהירות הראויה. רמת זהירות זו נקבעת על פי שיקולים של מדיניות משפטית."
בע"א 3124/90 מאיר סבג נ. דוד אמסלם, פ"ד מט (1) 102, 107 [1995], נדונו השיקולים לקביעת מדיניות משפטית, ונפסק כי יש לערוך שקלול של הנתונים כדלקמן: "אמות המידה לקביעת מדיניות המשפטית הראויה בעניין זה מבוססות על שקלול רמת הסיכון כנגד עלות אמצעי הזהירות, בהתחשב בערך החברתי של הפעילות שבגינה נוצר הסיכון. כלומר, הגורמים שיש לשקול הם: ההסתברות להתממשות הסיכון, גובה הנזק הצפוי, עלות האמצעים בזמן ובמאמץ למניעת הנזק, האינטרס הציבורי בפעילות יוצרת הסיכון".
המסקנה היא, למרות שהיה כתם שמן על הכביש שגרם לתאונה, אין ניתן לייחס לעירייה אחריות בשל הפרת חובת זהירות באי הסרתו, ועל כן אני דוחה את ההודעה לצד ג' שהוגשה על ידי הנתבעת 2.
בשל כך, בפסיקת ההוצאות להלן, יובאו בחשבון גם הוצאות נתבעת 1 ויושתו על הנתבעת 2, אשר יכלה להימנע מכל ההליך לו קיבלה על עצמה מלכתחילה את האחריות לאירוע התאונה ונזקים שנגרמו בעטיה.
סוף דבר
אני מחייבת את הנתבעת 2 לשלם לתובעת את סכום התביעה 15,413 ₪.
כמו כן על הנתבעת 2 לשלם לתובעת ולנתבעת 1 הוצאות משפט כדלקמן:
לתובעת: 380 ₪ בגין אגרת בית משפט, 500 ₪ בגין שכר העדה ו- 2,000 ₪ בגין שכ"ט עו"ד.
לנתבעת 1: 500 ₪ בגין שכר העד ו- 2,000 ₪ בגין שכ"ט עו"ד.
זכות ערעור כחוק.
המזכירות תשלח העתק פסק הדין לב"כ הצדדים.
ניתן היום, ט"ז חשוון תשפ"ב, 22 אוקטובר 2021, בהעדר הצדדים.
רנה הירש