בית המשפט דן בשאלה האם שווי שימוש ברכב המופיע בתלוש השכר הינו חלק מבסיס השכר?
אנו מבקשים להזכיר כי במידה ואתם זקוקים לחוות דעת לעניין שווי רכב - הינם מוזמנים ליצור עימנו קשר.
בית משפט השלום בחיפה |
|
|
|
ת"א 57830-05-17 פלוני נ' טיב - אור בע"מ ואח'
|
בפני |
כבוד השופטת נסרין עדוי-ח'דר
|
|
התובע |
פלוני
|
|
נגד
|
||
הנתבעות |
1. טיב - אור בע"מ 2. דניה סיבוס בע"מ 3. הפניקס חברה לביטוח בע"מ
|
|
פסק דין
|
לפני תביעה לקבלת פיצויים בגין נזקי גוף שנגרמו לתובע עקב פגיעתו בתאונת עבודה מיום 1.11.2015 (להלן: התאונה).
רקע
דיון והכרעה
נסיבות התאונה:
"ש. העבודה שאתה ביצעת בתאונה אתה דיברת פה שאתה עובד הרבה על סולמות נכון?
ת. הייתי
ש. גם העבודה שאתה ביצעת בקומה מינוס 1 היה שם סולם?
ת. לא
ש. לא היית על סולם?
ת. בכלל לא.
ש. אז מה הייתה העבודה?
ת. באותו יום אז היינו עושים תשתיות גם כן ומתקינים תאורה זמנית לקומה מינוס 1.
ש. אוקיי איך מתקינים תאורה זמנית בואו נבין
ת. אני יכול לספר לך את כל היום במלואו עד אז, יופי באותו יום נאלצתי לעשות שמה עם הצוות שלי לעשות תשתיות תאורה זמנית לקומה מינוס 1 שזה אומר להדליק להם את כל הקומה של מינוס 1 בגלל החושך שם והקושי של הראייה גם כן לשאר העובדים וגם כן אנחנו, זה הסידור עבודה שהיה לי אז באותו יום, היה שם איזה שלושה אנשים או ארבעה אנשים התחלנו לעבוד אנשים עובדים על סולמות ואני הייתי מעביר להם את הכבל עושה להם את הסיבובים של הכבל והם באים חותכים את הכבל מחברים אותו לגוף וככה היינו ממשיכים איך שהוא
ש. רגע וכשאתה מעביר להם את הכבל איפה אתה עומד?
ת. על הרצפה של מינוס 1" (ראו: עמ' 12 בתמליל ש' 28-38 ועמ' 13 ש' 1-10).
ובהמשך:
"ש. המעקה הזה אמורים להישען עליו?
ת. בעיניי שזה אם הוא מעקה ביטחוני כמו שכבר אמור להיות אז כן אפשר להישען עליו.
ש. אבל אתה בעצמך אמרת שאתה יודע זה לא היה מאבן או מברזל שעם קונסטרוקציה זה היה מעקה זמני רק כדי לגדר את המנוף, אתה בעצמך אמרת את זה
ת. לא משהו שאני אמרתי
ש. אז איך אתה נישען עליו בכלל?
ת. אני שוב חוזר על מה שאני אמרתי שזה מעקה ואני נדנדתי אותו טיפה בשביל לראות כאילו בשביל לבדוק אותו, בדקתי אותו היה בסדר איכשהו איך שבאתי לזרוק את החבילת כבל אז פשוט נשבר בי המעקה" (ראו: עמ' 14 בתמליל ש' 19-39).
א. עדותו של התובע, יצרה עלי רושם אמין ומהימן ביותר. אכן, התובע לא גילה, מיוזמתו הוא, בפני ד"ר כנאענה (המומחה בתחום הנפשי מטעם בית המשפט) את ניסיון ההתאבדות שהיה לו בשנת 2012. אך הדבר לא הפחית מאומה מאמינותו ומהתרשמותי ממהימנות עדותו. התובע הסביר, כי הדבר ארע על רקע סכסוך עם אביו. הדבר אף רשום במסמך הרפואי עליו מסתמכות הנתבעות [ראו: עמ' 4 בנספח ג' לתיק מוצגי הנתבעות וכן עמ' 5 בתמליל הדיון מיום 17.2.2022 (להלן: התמליל) ש' 21-33]. ניכר מעדות התובע, כי הדבר לא נתפס בעיניו כבעיה נפשית. יש לציין, כי התובע מעולם לא נזקק בעברו לטיפול נפשי. אף לא פסיכולוגי. גם ד"ר כנאענה העריך כי לתובע היו אך "קשיים רגשיים והסתגלותיים ערב התאונה", בעוד שלאחר התאונה ובעקבותיה התרשם מ"קיומם של מרכיבים חרדתיים על רקע פוסט-טראומטי יחד עם קשיים רגשיים והסתגלותיים".
ב. אני דוחה בשתי ידיים את ניסיון הנתבעות להטיל דופי באמינות התובע בהסתמכה על כך שלא סיפר לד"ר כנאענה כי נפגע בשתי תאונת דרכים, אחת משנת 2008 והשנייה משנת 2018, ועוד שתי תאונות עבודה, אחת משנת 2009 והשנייה משנת 2014 (ראו: עמ' 4 בתמליל ש' 2-15). התובע לא זכר פגיעות אלה. הגיוני מאוד לאור השנים שחלפו. גם בעת הדיון התובע נזכר באותן תאונות רק לאחר הצגת התיעוד הרפואי בפניו. התובע הוסיף והסביר כי בתאונות אלו פגיעותיו היו קלות ממש, לא זכר אותן, שלא כמו פגיעתו הקשה בתאונה הנדונה, אותה יזכור תמיד לנוכח סבלו המתמשך (ראו: עמ' 5 בתמליל ש' 7-15). יתרה מכך, אם נעיין בתיעוד הרפואי, ניווכח לדעת שאין לפגיעותיו הנ"ל כל השפעה על נכויותיו הרפואיות עקב התאונה או כל השפעה על הערכת נזקיו העתידיים, כך שקשה לייחס לתובע כל כוונה או זדון להסתיר את המידע בגינן.
ג. עדותו של התובע נתמכה בעדותו של מר ראמי ח'טאר, ששימש כאחראי על העובדים מטעם המעביד. העד גם צילם את התמונות מזירת האירוע (ראו: עמ' 20 בתמליל ש' 38-39, מוצג ת/4 ועמ' 21 בתמליל ש' 8-11).
ד. הנתבעות טענו כי התובע עמד על סולם והניח את רגלו על המעקה. הנתבעות העידו מטעמן את מר יוסי אטיאס (להלן: המנהל), מנהל עבודה במקצועו, שבמועד התאונה שימש כמנהל הפרויקט מטעם מבצעת הבניה (ראו: סעיפים 4-9 בתצהיר עדותו הראשית, מוצג נ/2). אלא מאי? המנהל הודה כי לא ראה את התאונה בעצמו וכי המידע הרשום בדו"ח נמסר לו על ידי ראמי ח'אטר (ראו חקירתו הנגדית, עמ' 28 בתמליל ש' 29-39 ועמ' 29 ש' 10-14). המנהל נמנע מלהצהיר על דברים אלה בתצהיר עדותו הראשית. יש לציין עוד, כי ראמי ח'אטר מסר בעדותו כי הוא עצמו לא ראה את התאונה ורק הגיע לאחר ששמע צעקות התובע (ראו: סעיף 2 במוצג ת/5 וכן עמ' 21 בתמליל ש' 8). גם בתמונות מזירת האירוע (מוצג ת/4) לא נראה כל סולם בזירה. בדו"ח "נפילה ממקום גבוה" המצורף לתצהיר המנהל, אין כל זכר לעמידה על סולם.
ה. לאור כל האמור לעיל, שוכנעתי כי התאונה ארעה כנטען על ידי התובע.
שאלת החבות והאשם התורם:
סוגית הנזק:
הנכות הרפואית
חישוב הפיצויים:
כעולה מחומר הראיות [ראו: תלושי השכר שצורפו למוצג ת/1 – תצהיר עדותו הראשית של התובע, ומתיק המל"ל], ממוצע שכרו של התובע עמד על סך של 12,200 ₪. בסכום זה גולמו הוצאות רכב בשווי של כ- 3,000 ₪. התובע לא הוכיח כי שווי השימוש שנקבע לצורך החיוב במס הכנסה משקף את שווי ההטבה שניתנה לו. בנסיבות, ובהתאם לתלושי השכר, ממוצע שכרו בחמשת החודשים ערב התאונה, ללא המרכיב הנ"ל, עמד על סך של 9,500 ₪. סכום זה מוצמד להיום = 10,245 ₪.
אין חולק כי התובע נעדר מעבודתו למספר חודשים מאז התאונה ושב לעבודתו בשירותי הנתבעת רק במהלך חודש מרץ 2016. גם אין חולק כי מדובר בהיעדרות מוצדקת על רקע אי יכולת פיסית עקב התאונה.
על כן, להלן חישוב הפסדי שכרו מיום 1.11.2015 עד סוף פברואר 2016:
10,245 ₪ x 4 חודשים = 40,980 ₪. בתוספת ריבית מאמצע תקופת אי הכושר (30.12.2015) עד היום, מתקבל סך של 43,837 ₪.
ההפסד בחודשים מרץ, אפריל ומאי 2016: בשלושת החודשים האלה ביחד, התובע השתכר 17,902 ₪ (סכום זה כולל הפרשי הצמדה נכון להיום), במקום 10,245 ₪ לחודש בודד (השכר ערב התאונה מוצמד להיום). על כן, בגין תקופה זו אני פוסקת לתובע פיצוי בגובה הפער בין השתכרות אלמלא התאונה לבין השתכרות עקב התאונה. פער זה עומד על סך של 12,833 ₪. בתוספת ריבית מאמצע תקופת ההפסד (15.4.2016) עד היום מתקבל הסך של 13,684 ₪.
בחודשים יוני 2016 עד אוקטובר 2016 התובע אישר כי לא נגרם לו הפסד שכר וגם לא עתר לפסיקת פיצוי בגין תקופה זו.
מחודש נובמבר 2016 ועד היום: אני פוסקת לתובע פיצוי חלקי כדלקמן: 10,245 ₪ x 26% [בעניין זה ראו הדיון בהמשך] x 70 חודשים = 215,145 ₪. לסכום זה יש להוסיף ריבית מאמצע תקופת ההפסד (1.10.2019), כך שההפסד נכון להיום = 192,098 ₪.
ככלל, אין בהכרח זהוּת בין הנכות הרפואית לבין הפגיעה התפקודית, לבין הגריעה מההשתכרות או מכושר ההשתכרות של הנפגע, וייתכנו פערים ביניהן. לצורך קביעת הפיצוי בגין הפסדי השכר, בית המשפט בוחן את מכלול הנתונים שיש בהם כדי להשליך על תפקוד הנפגע בעבודתו, השתכרותו וכושר השתכרותו בנסיבותיו הפרטניות, ובכללן: גיל הנפגע, השכלתו, כישוריו, מקצועו או משלח ידו, הן לפני התאונה והן לאחריה, האפשרויות לעתיד, הגריעה בפועל בהשתכרות בעקבות התאונה, הנכות הרפואית, מהותה ושיעורה, היכולת לשוב ולעסוק באותו מקצוע ובאותו מקום העבודה בו עבד קודם לתאונה, הסתגלותו לעבוד על אף נכותו, הימצאותו של מקום עבודה שבו מובטח כי הנפגע יוכל להמשיך ולעבוד וכו' [לצורכי ההמחשה בלבד ומבלי למצות, ראו: ע"א 2577/14 פלוני נ' המאגר הישראלי לביטוחי רכב בע"מ (11.1.15) ו- ע"א 4302/08 שלמאייב נ' בדארנה) (25.7.2010)].
בענייננו, על יסוד התרשמותי הבלתי אמצעית מהתובע ומחומר הראיות, שוכנעתי כי שיעור הנכות הרפואית הצמיתה משקף נאמנה את שיעור הגריעה מכושר העבודה ומכושר ההשתכרות של התובע. אפרט להלן את הנתונים האישיים של התובע שהובילוני למסקנתי זו:
- אכן, התובע שב לעבודתו אצל הנתבעת בחלוף מספר חודשים מאז התאונה והשתכר אצלה את הסכומים שהשתכר ערב התאונה חרף מגבלותיו וכאביו. ברם, וכעולה מעדות התובע, הוא נאלץ לשוב לעבודתו בשל קשייו הכלכליים. עוד מסר, כי הנתבעת באה לקראתו כמה חודשים, אך בסופו של יום היא פיטרה אותו לנוכח קשייו בעבודה. התובע תיאר קשייו לעלות על סולם, לרדת מסולם, לעמוד או ללכת לזמן ממושך, דבר שהשפיע על תפקודו והביא לפיטוריו. עדותו של התובע בהקשר זה יצרה עלי רושם אמין ומהימן. היא גם מתיישבת עם מצבו הרפואי בסמוך לתאונה. מטעם הנתבעות לא הובאה כל עדות סותרת בנושא. מיותר לעמוד על משמעות הדבר.
- אכן, לאחר פיטוריו מעבודתו אצל הנתבעת התובע השתלב במקומות עבודה חדשים ושכרו המדווח למל"ל והרשום בתלושי השכר פחת מונים משכרו ערב התאונה [ראו: דו"ח רציפות ביטוח – נספח א' לתיק מוצגי הנתבעות]. מדובר בשכר בסך של 3,000 ₪ בערך לחודש, היינו הפחתה בשיעור של כ- 70% ממה שהרוויח התובע אצל הנתבעת. יחד עם זאת, על מנת שבית המשפט ישתכנע בטענה זו, היה על התובע לזמן את המעסיקים החדשים שיתמכו בה ויעידו על תפקודו המוגבל בשיעור 70% בעבודתו. מה עוד, שמדובר במעסיקים שהם קרובים וחברים של התובע כפי שמסר בעדותו הוא ולא הייתה כל מניעה לזמנם לעדות. הימנעותו מהבאת ראיות לעניין זה, פועלת לרעתו.
- גם לגופו של עניין, ואף אם אצא מתוך הנחה כי התובע עובד כיום עבודה חלקית ומשתכר שכר נמוך, סבורני שאין כל הלימה בין פגיעתו מהתאונה לבין ההפחתה הנטענת בשכר ובתפקוד. ודוק: בית המשפט אינו מקל ראש, חו"ח, בפגיעתו של התובע מהתאונה, אך אינו יכול לקבל את ההגזמה בטיעון.
- התובע צעיר ועם השנים סביר מאוד להניח כי יסתגל למומו וישוב וישביח שכרו.
- התובע חסר השכלה גבוהה. עבד בעבודות פיסיות בלבד.
- נכותו האורתופדית בלתי מבוטלת היא וקל לתאר את השלכותיה על מי שעיסוקו בעבודות תשתיות חשמל. לכך גם מתווסף מצבו הנפשי שמקשה עליו לגייס מלוא כוחותיו למיצוי הפוטנציאל שלו.
איזון ראוי בין כלל הנתונים שסקרתי לעיל, ויישום ההלכה הפסוקה בסוגיה, מחייבים העמדת שיעור הפגיעה בתפקוד התובע בעבודתו ושיעור הגריעה מהשתכרותו ומכושר השתכרותו על 26% וזאת החל מתום תקופת אי הכושר המלא ועד היום ולצמיתות.
פוטנציאל השתכרותו העתידי: במועד התאונה התובע היה כבן 26 שנים בלבד. הוא השתלב בשוק העבודה בעודו תלמיד בבית הספר, דבר המעיד על חריצות וכושר עבודה מפותח עוד מגיל צעיר. אצל הנתבעת התובע החל לעבוד בחודש יוני 2014, עבודה בה התמיד עד למועד התאונה. חרף גילו הצעיר התובע השתכר סכומים העולים על השכר הממוצע במשק. בשנים 2009 ו- 2010 התובע למד במגמת חשמל והנדסת מיזוג אוויר במכללת עתיד. אמנם, הוא לא השלים את חובותיו לקבלת התעודה, אך המשיך להשתלב בשוק העבודה תוך התקדמות רציפה בשכרו (ראו: דו"ח רציפות ביטוח – נספח א' לתיק המוצגים מטעם הנתבעות). בשנת 2012 התובע השתכר בממוצע סך של 6,080 ₪ לחודש. בשנת 2013 שכרו עלה ל- 6,900 ₪ לחודש. בשנת 2014 התובע השתכר סך של כ- 6,400 ₪ לחודש. בשנת 2015 שכרו של התובע עלה בצורה משמעותית, וכאמור לעיל, שכרו ערב התאונה עמד על סך של 12,200 ₪. שכר זה, ללא מרכיב ההטבה בגין שווי השימוש ברכב, עמד על סך של 9,500 ₪ וזהו השכר המוכח בענייננו.
בנסיבות המפורטות לעיל, ומשלא עלה בידי הנתבעות לסתור את ההנחה הסבירה כי ההשתכרות הייתה עולה עם הזמן אלמלא התאונה ולא הייתה נשארת כפי שהייתה ביום אירוע התאונה [ראו: ע"א 448/87 צבי המרמן, קבלן לבנין בע"מ נ' עיד אברהים חסן (4.10.1989) פסקה 10], מן הראוי להעמיד את גובה השתכרותו העתידית של התובע, אלמלא התאונה, על סך של 12,500 ₪ לחודש.
לאור הנתונים הנ"ל, אני פוסקת לתובע בראש נזק זה את הסך של 841,059 ₪ [לפי החישוב הבא: 12,500 ₪ x 26% x 258.7875 (מקדם היוון עד גיל 67].
לסיכום
ניתן היום, י' אלול תשפ"ב, 06 ספטמבר 2022, בהעדר הצדדים.
נסרין עדוי-ח'דר