כיצד יש לחלק תגמולי ביטוח חיים במקרה של גירושין? - הבחנה בין מצבים שונים ברישום

כיצד יש לחלק תגמולי ביטוח חיים במקרה של גירושין? - הבחנה בין מצבים שונים ברישום

כיצד יש לחלק תגמולי ביטוח חיים במקרה של גירושין? - הבחנה בין מצבים שונים ברישום

 

בית המשפט השלום בירושלים דן בשאלה כיצד יש כיצד יש לחלק תגמולי ביטוח חיים במקרה של גירושין?

ההחלטה:

 

 

בית משפט השלום בתל אביב - יפו

   

ה"פ 61023-01-16 כלל חברה לביטוח בע"מ נ' ר. ואח'

 

 

 

 

 

 

 

 

בפני

כבוד השופט אביים ברקאי

 

 

מבקשים

 

כלל חברה לביטוח בע"מ

 

נגד

 

 

טוענים

 

1. י.ר

2.א.ו

3.ש.ר.

4.ע.י.

     

 

 

פסק דין

 

 

 

 

1. פתח דבר

 

 

 

1.1 עניינה של הבקשה לפני הוא טעם ביניים שהוגש על ידי חברת ביטוח. המבקשת עותרת לקבל הוראות ביחס לשאלה למי ליתן תגמולי ביטוח חיים בגין מקרה ביטוח שהוא מותו של המבוטח בשלוש פוליסות.

 

 

 

1.2 שלוש הפוליסות נעשו בשתי פעימות, פוליסה אחת בשנת 1971 ושתי פוליסות אחרות בשנת 1985. עוד יאמר, כי בפוליסות הוראות שונות ביחס למוטבים. לעניין זה אפרט בסעיף 2 להלן.

 

 

 

1.3 ביחס לשתי הפוליסות שנערכו בשנת 1985, הרי כבר עתה יאמר, כי לאור ניסוח פיסקת המוטבים בהם, יש מקום להעביר את תגמולי הביטוח אל ילדיו של המנוח בחלקים שווים. על כך ארחיב בסעיף 3 להלן.

 

 

 

1.4 ביחס לפוליסה משנת 1971, הרי ממספר נימוקים יש להעדיף את האמור ברישום המוטבים ובמילים פשוטות, יש להעביר את תגמולי הביטוח לפוליסה זו לגברת י.ר. ולגב' א.ר., על כך ארחיב בסעיף 4 להלן.

 

 

 

2. שתי הפוליסות משנת 1985 שמספריהן....

 

 

 

2.1 בשנת 1985 נפתחו שתי פוליסות שמספריהן ...

 

2.2 שמות המוטבים בשתי הפוליסות הוגדרו כדלקמן: "אשת המבוטח ובמקרה מותה המוקדם הילדים בחלקים שווים".

 

 

 

כלומר, ההגדרה ברורה. יש להעביר את תגמולי הביטוח לאשתו של המנוח. וככל שחלילה אותה אשה נפטרה טרם המנוח, הרי יש להעביר את התגמולים אל "הילדים".

 

 

 

2.3 בענייננו, אשת המנוח תבדל"א עדיין בחיים ואולם היא כבר אינה "אשת המנוח". אין חולק על כך שטרם מותו של המנוח הוא התגרש מרעייתו.

 

 

 

כלומר, כאשר יש לפרש את פסקת המוטבים בשתי פוליסות אלה, הרי בתיבה המתייחסת למונח "אשת המבוטח" לא ניתן לרשום דבר שכן למבוטח לא היתה "אשה" בעת מותו.

 

 

 

2.4 סעיף 44 (א) לחוק חוזה ביטוח, תשמ"א 1981, קובע כדלקמן: "נקבע כמוטב בן זוגו של המבוטח ללא נקיבת שמו, יזכה בתגמולי הביטוח מי שהיה בן זוגו בקרות מקרה הביטוח...".

 

 

 

ללמדך, שאם בן הזוג השתנה וכעת קיים בן זוג אחר עם שם אחר, הרי בן הזוג בקרות מקרה הביטוח הוא זה שיהיה זכאי לתגמולים. מכאן פשיטא כי אם בן הזוג השתנה וכיום לא קיים בן זוג אחר וממילא אין שם אחר – הרי בן הזוג כפי שהיה בעת פתיחת פוליסת הביטוח אינו זכאי לתגמולים.

 

 

 

2.5 אשר על כן, ביחס לשתי פוליסות הביטוח שמספריהן ____ וכן ____, הרי התגמולים יועברו לילדים בחלקים שווים. גב' י.ר. אינה זכאית לתגמולים בגין פוליסות אלה.

 

 

 

3. באשר לפוליסה משנת 1971 שמספרה ....

 

 

 

3.1 בשנת 1971 נפתחה פוליסה מספר ____ כאשר שמות המוטבים בה הם "אשתי, י.ר. אם בחיים. אם לא, בתי א.ר.".

 

 

 

3.2 גם כאן אין חולק כמובן שגב' י.ר. לא היתה "אשתו" של המנוח בעת מותו. לעניין זה מעלה הטוענת 4, שהיא אחת משלושת בנותיו של המנוח ושל גב' ר, טענה לפיה יש לכבד את אומד דעתו של המנוח ולקבוע שאין להעביר לגב' ר. את תגמולי הביטוח בגין פוליסה זו.

 

 

 

הטוענת 4 מפנה לכך שהמנוח התגרש מגב' ר. טרם מותו; הטוענת 4 מפנה ליחסים הרעועים לטעמה בין גב' ר. למנוח; הטוענת 4 מפנה לכך שבשנת 2008 חתם המנוח על צוואה ממנה ניתן להבין כי ברצונו להעביר את רכושו ליורשים אחרים ובכל מקרה לא לגב' ר., אותה צוואה אף התייחסה לפוליסות ביטוח וזאת באמירה כללית. אין בכך כדי למצות את מלוא טענות הטוענת 4, אלא כדי להביא את עיקרם.

 

 

 

3.3 לא אוכל לקבל את טענות הטוענת 4 וזאת בשל האמור להלן:

 

 

 

א. ראשית, כאשר קבועים מוטבים בפוליסה הרי יש ללכת בהתאם לרישום המוטבים. לעניין זה, אפנה לרע"א 2083/12 הפניקס חברה לביטוח נ' ניצה פדן (כב' השופט דנציגר). וכן אפנה לע"א 4377/04 גורן הולצברג נ' מירז, שם קבעה כב' השופטת ארבל כך: "חלוקתם של כספים אלה אינה נעשית בהתאם לדיני הירושה והם אינם מתחלקים בין היורשים, אלא משולמים למוטב בהתאם להוראה שנתן המיטיב בחייו".

 

 

 

לעניין זה, אציין כי על בית המשפט לתת גיבוי להוראה חוזית גם אם אותה הוראה היא במסגרת פוליסת ביטוח. ההוראות החוזיות הן אלה שעל פיהן החברה מכלכלת את דרכה. כאשר נקבעה הוראה חוזית ספציפית הרי יש ללכת לפיה ולא להשאיר את פירושה למקרים שבדיעבד באופן שלמעשה מבטל כל אפשרות להסתמך על החוזה. בענייננו, הדבר מודגש ביתר שאת בהינתן העובדה שעל מנת לברר את אומד דעת הצדדים יהיה צורך להתייחס לדעתו של אדם אשר הלך לעולמו ולמעשה לא ניתן לשמוע ממנו מה היה אומד דעתו. נתתי דעתי לסכסוך בין המנוח לגב' ר. וכן לצוואה, אך אלה אינם משנים החלטתי אלא להפך – תומכים בה, כפי שאפרט להלן.

 

 

 

בשלב זה ביקשתי מעו"ד ו, אשר ביקש להעיר הערות במהלך הקראת פסק הדין כי ייצא את האולם ויקבל את פסק הדין לאחר מכן.

 

 

 

ב. המנוח ערך צוואה בשנת 2008 וממילא טרם מותו. עריכת אותה צוואה מלמדת אמנם על כך שביקש להסדיר את ענייני כספיו. יודגש כי דווקא העובדה שהמנוח ערך צוואה ולא שינה את שם המוטבים בפוליסת הביטוח, מלמדת שלמנוח היתה ידיעה במחשבה באשר לעתיד לאחר מותו, ובכל זאת, החליט לא להתייחס לאותן פוליסות ביטוח.

 

 

 

אפשר וההחלטה מקורה בטעות, אך גם אפשר שלאחר ייעוץ ו/או חשיבה הגיע המנוח למסקנה כזו. נתתי דעתי לכך שבמסגרת הצוואה נרשם גם המונח "רכושי בנכסי דניידי ולא דניידי... חברת ביטוח... וכן כל סכום כסף אשר יגיע ליורשי לאחר פטירתי הן מחברת ביטוח...", מונח זה כולל כשש שורות המקיפות הגדרות שונות לנכסים שונים. כך או כך, שוב יאמר, כי שינוי מוטבים בפוליסת ביטוח נעשה אך ורק בפוליסה עצמה ואין באמור בצוואה כדי לשנות מוטבים אלה. משהתייחס המנוח במפורש לרכושו, ומשהחליט לא לשנות את פוליסות הביטוח, הרי בית המשפט כעת לאחר מותו לא יעשה כן.

 

 

 

ג. למעלה מן הנדרש יאמר, כי לא ברור מה היתה התוצאה, לו המנוח היה בחיים ולו היה מתברר בבית משפט לענייני משפחה הליך המתייחס לתגמולי הביטוח.

 

 

 

ובמילים פשוטות, איני יכול לקבוע באופן חד משמעי כי הכספים בפוליסת הביטוח אינם שייכים למשל גם לרעייתו של המנוח כפי שהיתה בכל עשרות השנים בהם הופרשו כספים לחברת הביטוח; איני יכול לקבוע האם במסגרת הליך הגירושים או כל הליך אחר בבית המשפט לענייני משפחה לא היתה אולי התייחסות לפיה תגמולי הביטוח שייכים לה, לגב' י.ר..

 

 

 

לעניין זה יאמר, כי אכן היו הליכים בבית המשפט לענייני משפחה, וגם במסגרת הליכים אלה כאשר חזקה על המנוח שהתייחס לענייני הגירושים, לא היתה כל התייחסות המשנה את שמות המוטבים.

 

 

 

בית משפט זה, שאינו בית משפט לענייני משפחה, לא יערוך בדיעבד הליכי גירושין בין אדם שכבר נפטר לבין גרושתו.

 

 

 

3.4 לאור כל האמור לעיל, אני קובע כי תגמולי הביטוח בפוליסה שמספרה .... יחולקו בין המוטבים בפוליסה זו, קרי גב' י.ר. וגב' א.ו..

 

 

 

4. לפני סיום

 

 

 

נתתי דעתי לעובדה שהטוענות 2 ו-3, הן בנותיה של גב' ר.י. ואחותה של הטוענת 4, הודיעו כי הן מוותרות על תגמולי הביטוח לטובת אמן. יצוין כי תגמולי הביטוח אינם כאלה אשר חלים עליהם דיני הירושה ולכן לא ניתן להתייחס לויתור זה. לעניין זה אפנה לסעיף 147 לחוק הירושה המחריג תגמולים מעין אלה מכלל העיזבון.

 

 

 

ככל שגב' וינוגרד מעוניינת להעביר תגמולי הביטוח בהתאם להצהרתה הרי היא רשאית לעשות זאת כמובן ככל נכס אחר השייך לה.

 

 

 

5. סוף דבר

 

 

 

תגמולי הפוליסות שמספרן ...... וכן ..... יועברו לשלושת בנותיו של המנוח, הן הטוענות 2,3,4.

 

 

 

תגמולי הפוליסה שמספרה ...... יועברו לגב' ר.י. וא.ו..

 

 

 

ניתן בזה צו גודר לטובת המבקשת וכלפי הטוענות.

 

 

 

בנסיבות העניין, אין צו להוצאות.

 

 

 

 

 

ניתן היום, כ"ד אדר ב' תשע"ו, 03 אפריל 2016.

 

 

 

אביים ברקאי